poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kruche Marchewki

Mamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)
Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)

Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno.
W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.
Przekąskę podawałam na ciepło.

Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek.

Składniki:
  • Kruche ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 1 białko do posmarowania wierzchu marchewek
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1-2 łyżki gęstej śmietany 18%
    • pieprz ziołowy, papryka słodka, curry
  • Farsz:
    • 100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
    • 1/2 połówki piersi z kurczaka
    • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 
    • 2 ząbki czosnku
    • masło do smażenia
    • sól, pieprz czarny,czosnek granulowany
    • przyprawa do kurczaka
  • Dodatkowo:
    • karbowana sałata do dekoracji

Ciasto:
Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości około 2cm. Z każdego paska tworzymy wałeczek. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem (olej, masło lub margaryna). Ciasto zawijamy dookoła każdej foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.
Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.
Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.

Farsz:
Szpinak rozmrażamy.
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.
Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar wody.
Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.

Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno.
Przed podaniem dekorujemy sałatą.

SMACZNEGO! :))

Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni


7 komentarzy:

  1. Dzięki dziewczyny!:) Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fantastycznie! Super inspiracja na kulinarną nowinkę - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają!:) Pozdrawiam!:)

      Usuń

Printfriendly