środa, 14 stycznia 2015

Warkocz z nadzieniem brokułowym

"Zjadłabym coś, ale nie wiem co" - to chyba najczęściej wypowiadane przeze mnie stwierdzenie :P
Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej?
Z dalszych rozmyślań o owym brokule wyszedł warkocz drożdżowy z pysznym, brokułowym nadzieniem :)
Przede wszystkim, chciałam pochwalić ciasto, bo jest świetne. Puszyste w środku, z wierzchu chrupiące. Nadaje się do różnych nadziewanych wypieków. Z czystym sercem POLECAM! :)

Z podanej porcji powstały dwa takie warkocze.

Składniki:
  • Ciasto:
    • 225g mąki pszennej
    • pół łyżeczki soli
    • 10g  świeżych drożdży
    • 125ml mleka
    • łyżka oliwy z oliwek
    • pół łyżeczki cukru
  • Farsz:
    • brokuł
    • por
    • 8-10 pieczarek
    • 10 plasterków dowolnej wędliny ( u mnie szynka)
    • 3-4 łyżki śmietany 18%, do zup i sosów
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie

 Zaczyn:

Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy do niego drożdże i cukier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i odstawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie nasze mleko zacznie się "pienić", więc warto, do robienia zaczynu, użyć większego naczynia.

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy sól, oliwę z oliwek i przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy ciasto. 
Ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie chce, możemy trochę podsypać mąką, ale nie za dużo.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Farsz:

Przygotowujemy sobie garnek, taki, aby zmieścił nam się brokuł w całości. Nalewamy wody, dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia.
Do wrzącej wody wkładamy brokuła, "koroną" do dołu, łodygą do góry- jak, kto woli ;-))
Gotujemy 8-10 minut.

Pora i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Dusimy aż odparuje nadmiar wody.
Ugotowanego brokuła studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Dodajemy do pora i pieczarek- dusimy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy. Dodajemy ją do warzyw.
Następnie dodajemy śmietanę i dusimy chwilę, aż farsz zgęstnieje.
Studzimy.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę. Następnie dzielimy na dwie części i  rozwałkowujemy tak, aby mniej więcej powstał prostokąt.
Na środku, na całej długości układamy farsz. Prostopadle do farszu, kroimy ciasto, równo, po obu stronach, na paski o szerokości 2-3cm. Zaplatamy, przekładając raz pasek z lewej strony na prawą, raz drugi pasek z prawej na lewą i tak do samego końca.
Wierzch warkocza smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Pieczemy 25 minut w 200 stopniach

Życzę smacznego! :))

Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł i wykonanie!! Przepis godny wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z nadzieniem brokułowym? Takich cudów to ja jeszcze nie jadłam... Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, mi bardzo smakowało:) Można go dodatkowo podać z jakimś sosem, czosnkowym np. :)

      Usuń

Printfriendly