Warkocz z nadzieniem brokułowym
"Zjadłabym coś, ale nie wiem co" - to chyba najczęściej wypowiadane przeze mnie stwierdzenie :P
Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej?
Z dalszych rozmyślań o owym brokule wyszedł warkocz drożdżowy z pysznym, brokułowym nadzieniem :)
Przede wszystkim, chciałam pochwalić ciasto, bo jest świetne. Puszyste w środku, z wierzchu chrupiące. Nadaje się do różnych nadziewanych wypieków. Z czystym sercem POLECAM! :)
Z podanej porcji powstały dwa takie warkocze.
Składniki:
- Ciasto:
- 225g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 10g świeżych drożdży
- 125ml mleka
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- Farsz:
- brokuł
- por
- 8-10 pieczarek
- 10 plasterków dowolnej wędliny ( u mnie szynka)
- 3-4 łyżki śmietany 18%, do zup i sosów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Zaczyn:
Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy do niego drożdże i cukier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i odstawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie nasze mleko zacznie się "pienić", więc warto, do robienia zaczynu, użyć większego naczynia.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy sól, oliwę z oliwek i przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie chce, możemy trochę podsypać mąką, ale nie za dużo.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Farsz:
Przygotowujemy sobie garnek, taki, aby zmieścił nam się brokuł w całości. Nalewamy wody, dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia.
Do wrzącej wody wkładamy brokuła, "koroną" do dołu, łodygą do góry- jak, kto woli ;-))
Gotujemy 8-10 minut.
Pora i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Dusimy aż odparuje nadmiar wody.
Ugotowanego brokuła studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Dodajemy do pora i pieczarek- dusimy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy. Dodajemy ją do warzyw.
Następnie dodajemy śmietanę i dusimy chwilę, aż farsz zgęstnieje.
Studzimy.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę. Następnie dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy tak, aby mniej więcej powstał prostokąt.
Na środku, na całej długości układamy farsz. Prostopadle do farszu, kroimy ciasto, równo, po obu stronach, na paski o szerokości 2-3cm. Zaplatamy, przekładając raz pasek z lewej strony na prawą, raz drugi pasek z prawej na lewą i tak do samego końca.
Wierzch warkocza smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy 25 minut w 200 stopniach
Życzę smacznego! :))
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Świetny pomysł i wykonanie!! Przepis godny wypróbowania!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńZ nadzieniem brokułowym? Takich cudów to ja jeszcze nie jadłam... Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mi bardzo smakowało:) Można go dodatkowo podać z jakimś sosem, czosnkowym np. :)
Usuń