czwartek, 5 lutego 2015

Bułki żurawinowe

W piekarni niedaleko mnie można dostać bardzo fajne bułeczki żurawinowe. Zawsze byłam ciekawa czy w domu też uda mi się takie zrobić, w końcu co domowe to zdrowsze, a przynajmniej wiadomo co jest w środku ;)
Pierwsze podejście było takie, że ową bułką, gdyby próbować rzucić, to można by było kogoś lub coś uszkodzić.
Heh, zależy co komu potrzebne, no nie? :P No ale ja chciałam, żeby bardziej nadawały się do jedzenia niż do rzucania ;)
Drugie podejście wyszło mi znacznie lepiej :))
I oto są, smaczne wytrawne bułeczki ze słodkawym posmakiem, za sprawą suszonej żurawiny.
Zachęcam ! :)

Przepis na około 6 całkiem sporych bułek.

Składniki:
  • szklanka mąki żytniej typ 750
  • szklanka mąki pszennej typ 450
  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 15g świeżych drożdży 
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwie garście żurawiny
  • płatki migdałów

W ciepłym (ale nie gorącym!) mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Płatki owsiane zalewamy 1/2 szklanki gotowanej wody. Odstawiamy do wystygnięcia.

Mąki mieszamy razem, dodajemy sól, żurawinę i oliwę z oliwek.
Następnie dodajemy wystudzone płatki wraz z wodą i na końcu zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Jeśli mocno klei nam się do rąk, można podsypać mąką.

Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie z ciasta formujemy podłużne bułeczki. Za pomocą ostrego noża, na każdej robimy po dwa dość głębokie nacięcia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 

Po tym czasie każdą bułkę smarujemy odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałów.

Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, na złoty kolor.


Przepis pochodzi ze strony Pieczarka Mysia, z moimi drobnymi zmianami.

SMACZNEGO! :)

5 komentarzy:

  1. Bułki wyglądają, że tylko je zajadać. A do tego mają w składzie mąkę żytnią i żurawinę, więc dla mnie strzał w dziesiątkę ! Te płatki migdałów... to razem samo niebo ! Biorę do zrobienia :). Uwielbiam piec bułki. Takich dotąd nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie mam nadzieję, że będą Ci smakowały! :) Udanych wypieków :))

      Usuń
  2. Trochę trwało nim bułki doczekały się wykonania. Wiadomo, lista do zrobienia bardzo długa... I powiem krótko bułeczki są pyszne :) ! Właśnie takie bardzo lubię. Czekam na nowe wpisy ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) Rozumiem, moja lista "do zrobienia" też długaśna :D Pozdrawiam!:))

      Usuń

Printfriendly