wtorek, 24 lutego 2015

Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska


Dziś w "Studenckich Wtorkach" danie kuchni francuskiej o nazwie Hachis Parmentier (czyt. aszi parmątier), co w tłumaczeniu na polski oznacza Ciasto pasterza.
Z ciastem ma ono jednak niewiele wspólnego, no może trochę wyglądem przypomina... ale uprzedzam to nic słodkiego! ;)

A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego.
Myślę, że ten kto lubi smak mięsa mielonego w sosie pomidorowym takiego jak np. w spaghetti bolognese, zasmakuje również w tym daniu :)

Uwaga! Duża porcja! 
Z przepisu wychodzi około 8 porcji dania, także najeść się można porządnie ;)


Składniki:
  • Warstwa mięsna: 
    • 500g mięsa mielonego
    • papryka czerwona
    • jedna większa lub dwie mniejsze cebule
    • jeden duży ząbek czosnku
    • 2 pomidory
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • sól, pieprz, oregano
    • łyżka mąki
    • jajko
    • olej do smażenia
  • Warstwa puree:
    • 0,5kg ziemniaków
    • pół szklanki mleka
    • 2 łyżki startego sera żółtego
    • łyżka masła
    • sól, pieprz
    • koperek


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju.
Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. 
Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody.

Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy go z gazu i czekamy aż troszkę wystygnie- około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy rozmącone jajko. Mieszamy, ale już nie gotujemy! ;]

Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy mleko, masło i ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy koperek.

W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków.
Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :)

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. 
Ostatnie minuty można podpiec na funkcji grilla lub termoobiegu, wtedy wierzch ładnie się przyrumieni i będzie chrupiący.

Życzę smacznego!:))

Zainspirował mnie przepis Pascala z Kuchni Lidla
 

 

Jeśli zdecydujecie się na taką zapiekankę, będziecie mogli spróbować kuchni francuskiej w naprawdę bardzo niskiej cenie. :)
Po podliczeniu wychodzi, że całość dania kosztuje około 17,25zł, co po przeliczeniu daje nam 2,15 za porcję.
  • Mięso mielone wieprzowe (500g)- 6zł
  • Ziemniaki (500g)- 0,50zł
  • Papryka czerwona (ok. 200g)- 2zł
  • Cebula- 0,50zł
  • Pomidory- 3zł
  • Koncentrat- 0,50zł
  • Mleko- 0,25zł
  • Jajko- 0,50zł
  • Koperek- 1,50zł
  • Reszta przypraw i dodatków- około 3zł

Zachęcam! :))
 

1 komentarz:

  1. Rewelacyjne danie. Nie robiłam jeszcze takiej zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly