Sałatka z Łososiem- obiad w wersji fit
Dzisiaj dołączyłam do listy zakładkę "FIT". Chyba każdy miał (ma lub będzie miał) w swoim życiu taki okres, że przechodził na dietę, obiecywał sobie, że będzie uważał na to co je. Nie jestem na żadnej specjalnej diecie, ale lubię dania z zakresu fit.
Często zdarza mi się liczyć kalorie, więc pomyślałam, że może skorzystacie na moim skrzywieniu :P
Żeby się najeść wcale nie potrzebujemy tłustych i ciężkostrawnych potraw. W prosty sposób można przygotować lekkie i wartościowe danie, które pozwoli się nasycić, bez uczucia ciężkości.
Porcja dla 4 osób. Jedna porcja to około 305 kcal przy łososiu smażonym, natomiast jeśli zdecydujemy się go upiec, porcja będzie miała 283 kcal.
- Składniki:
- Sałatka:
- 180-gramowe opakowanie mixu sałat
- 300g filetu z łososia
- 500g pomidorków koktajlowych
- 200g czerwonej papryki
- cebula czerwona (ok. 100g)
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz czarny, tymianek
- Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- pieprz czarny, sól
Łososia marynujemy w soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na godzinę do lodówki a następnie smażymy.
Jeśli chcecie go upiec, to zamarynowanego łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25 minut.
Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w pół-piórka, paprykę na mniejsze części.
Na talerzu układamy sałatę, cebulę, pomidora i paprykę.
Sos:
Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy.
Tak przygotowanym sosem polewamy ułożone na talerzu warzywa.
Na wierzch kładziemy podzielonego na mniejsze części łososia.
Pamiętajcie, że sosem polewamy warzywa tuż przed podaniem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO! :))
Przy liczeniu kalorii korzystałam z kalkulatora kalorii ze strony http://www.fitwit.pl.
Uwielbiam takie sałatki! :) Smaku mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń