niedziela, 8 marca 2015

Bajaderki


Kobietki kochane!  Z okazji dzisiejszego święta życzę Wam dużo uśmiechu, satysfakcji, radości oraz spełnienia najskrytszych marzeń! :)
 

Na osłodę-pyszne, maleńkie słodkości, które przegonią wszystkie ciemne chmury znad głowy :)

Słonecznej Niedzieli!:))

Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek.
Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.

Składniki:
  • 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników  (bez mas, żelatyny, owoców)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)*
  • pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę
  • 1 słoik dżemu lub marmolady lub powideł (powinien być gęsty)  (około 350 - 400 g)
  • 125g masła
  • 3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • wiórki do obtoczenia
Mleko razem z cukrem*, masłem i kakao doprowadzamy do wrzenia. Studzimy lekko. 

Mieszaniną z garnuszka zalewamy pokruszone ciastka. Dodajemy marmoladę i morele. Mieszamy.
Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać więcej ciastek (najlepiej herbatników lub schłodzić w lodówce).
 
Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Odstawiamy do schłodzenia.

SMACZNEGO! :)

PS. Jest to post numer 200, kiedy się tyle tego nazbierało??? :)

6 komentarzy:

  1. Bajaderki uwielbiam :) Pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dżem jaki smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulubiony- byle gęsty :) Ja użyłam marmolady wieloowocowej :)

      Usuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly