Chleb orkiszowy
Pierwszy domowy chlebek- pyszny, pachnący i z chrupiącą skórką :)
Dlaczego zdecydowałam się akurat na mąkę orkiszową?
A no właśnie, orkisz zawiera wiele witamin i minerałów. Korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. (źródło- abc.Zdrowie.pl)
Odnośnie pieczenia- ciasto znacznie się rozlewa podczas pieczenia, dlatego polecam piec w formie, gdyż inaczej chlebek może wyjść płaski.
Ja upiekłam w tortownicy- nic lepszego nie miałam pod ręką. Miała ona średnicę 24cm.
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 300ml wody
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki oleju
Do miski dodajemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto.
Ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
Wkładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i ugniatamy przez 5-7 minut.
Przekładamy je do formy wysmarowanej olejem. Wkładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką.
Pieczemy 35-40 minut.
Studzimy na kratce.
Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńja przeważnie kupuję gotowy, a tu taki fajny przepis
OdpowiedzUsuńzapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html
Dziękuję za zaproszenie :)) pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawa propozycja i zapisuję ją na listę przepisów do wykorzystania, tym bardziej, że sezon na bikini 2015 rozpoczęty:)
OdpowiedzUsuńWiem z własnego doświadczenia, że na tym pierwszym, domowych chlebku się u Ciebie nie skończy:) pozdrawiam!
Mam już nawet jeden na oku, specjalnie kupiłam czarnuszkę :D
Usuń