Chleb pszenno- żytni z czarnuszką, kminkiem i słonecznikiem
Przepis podpatrzyłam u Renaty z Apetytu na więcej :) Jest to mój drugi wypiek chleba i jestem zachwycona.
Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i właściwie to robi się prawie sam :)
Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :)
Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maki żytniej ( jeśli nie macie żytniej możecie dodać pszenną, też wyjdzie)
- 30g świeżych drożdży
- 350 ml wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- pół szklanki zmieszanych: ziaren słonecznika, kminku, czarnuszki i siemienia lnianego
W ciepłej, ale nie gorącej wodzie mieszamy drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut.
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i zmieszane ziarna. Następnie zalewamy wszystko mieszaniną z drożdżami i wszystko razem mieszamy łyżką.
Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego go nie zagniatałam, tylko wymieszałam łyżką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do keksówki wysypanej mąką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Chlebek wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut.
Studzimy na kratce spodem do góry.
SMACZNEGO! :))
Zapach pieczonego chleba..... Wygląda super, aż by się zjadło kromkę z masełkiem
OdpowiedzUsuńoch prawda z masełkiem najlepszy :)
UsuńWspaniały chlebuś. Uwielbiam domowe pieczywo :-)
OdpowiedzUsuńod niedawna ja też :))
UsuńChrupiąco pięknie wygląda ten Twój chlebek:) Mniam! A poza masełkiem pysznie też smakuje z domowym smalczykiem i kiszonym ogórkiem - tylko to już wersja z wyrzutami sumienia w pakiecie;)
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi :D
UsuńTo mój pierwszy w życiu chleb :) faktycznie bardzo dobry. Niestety góra strasznie się spiekła, a był w piekarniku 45 minut. Spód idealny. Nie wiem co w przyszłości powinnam zrobić?
OdpowiedzUsuńCzy z podwójnej porcji można zrobić? Pozdrawiam Emi
Z podwójnej można spokojnie zrobić :) A jak wcześniej zauważysz że góra jest już upieczona to można przykryć papierem do pieczenia albo folią aluminiową i spokojnie dopiec :)
UsuńDrożdze świeże czy w.proszku ?? :-)
OdpowiedzUsuńświeże, już poprawiam przepis ;-)
Usuń