Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami
Czasem przychodzi taki dzień, że mam ochotę na porządny kawał mięcha, w takich sytuacjach, ratuje mnie ten przepis ;-)
Jest to najlepsza karkówka, jaką kiedykolwiek jadłam ;)
Kruche i delikatne mięso, dobrze doprawione, dzięki całonocnym marynowaniu.
Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie.
Składniki:
- Mięso:
- 0,5 kg karkówki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- papryka ostra i słodka
- odrobina oleju
- Zalewa:
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- kostka rosołowa
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego
- Dodatkowo:
- 0,5 kg małych pieczarek
Mięso
musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i
obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę
kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy
odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy
na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy!
Przygotowujemy
zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w
naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa.
Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko
zalewamy sosem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem
przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5
godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania
ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest
zbyt dużo wody.
Polecam z pieczonymi ziemniaczkami :)
SMACZNEGO!!!:)
Rozliczenie:
- Karkówka 5-6zł
- Cebula- 1zł
- czosnek- 0,50zł
- pieczarki- 3zł
- przyprawy i składniki do zalewy- ok. 4zł
- ziemniaki 1kg-1zł
Przepis ze strony Wielkie Żarcie.
Bardzo smaczne mięsko. Takie jak lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper ta karkóweczka. Też taką robię i jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńRobię tę karkówkę już od 3-4 lat- i tylko taką! 😀 Wszystkim smakuje- jest najlepsza!!
OdpowiedzUsuń