wtorek, 24 marca 2015

Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami


Czasem przychodzi taki dzień, że mam ochotę na porządny kawał mięcha, w takich sytuacjach, ratuje mnie ten przepis ;-)
Jest to najlepsza karkówka, jaką kiedykolwiek jadłam ;) 
Kruche i delikatne mięso, dobrze doprawione, dzięki całonocnym marynowaniu.
Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie.
Polecam! :)

Składniki:
  • Mięso:
    • 0,5 kg karkówki
    • 2 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • papryka ostra i słodka
    • odrobina oleju
  • Zalewa:
    • 1,5 szklanki wody
    • 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
    • 1 łyżeczka papryki czerwonej
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • 1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • kostka rosołowa
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego 
  •  Dodatkowo:
    •  0,5 kg małych pieczarek

Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy!
Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody.  

Polecam z pieczonymi ziemniaczkami :)

SMACZNEGO!!!:)


sss
 Rozliczenie:
  • Karkówka 5-6zł
  • Cebula- 1zł
  • czosnek- 0,50zł
  • pieczarki- 3zł
  • przyprawy i składniki do zalewy- ok. 4zł
  • ziemniaki 1kg-1zł
Z przepisu wychodzą 4 porcje dania. Po zsumowaniu otrzymujemy 15,50zł. Także dzisiejszy obiad ze Studenckiego Wtorku będzie kosztował nas 3,90zł za porcję :)

Przepis ze strony Wielkie Żarcie.

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne mięsko. Takie jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ta karkóweczka. Też taką robię i jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly