Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym
Danie, które bardzo fajnie prezentuje się kolorystycznie, ale przede wszystkim uwodzi smakiem- koniecznie daj się skusić :)
A wszystko za sprawą delikatnego mięsa z indyka oraz wspaniałego, kremowego sosu owocowego.
Składniki:
- pierś z indyka ( moja miała ok 900g)
- 2 jajka
- płatki migdałów
- imbir mielony
- sól, pieprz
- puszka brzoskwiń w syropie
- 3 pomarańcze
- 2 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżki octu z białego wina
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- imbir mielony
- sos tabasco
Brzoskwinie kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie. Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty z
pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń.
Doprawiamy imbirem i sosem tabasco.
Pierś z indyka kroimy na
kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy
tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor.
Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na nich brzoskwiniami.
Jako dodatek proponuje ryż jaśminowy.
SMACZNEGO! :)
Pyszne danie :) Zjadłabym takie z chęcią :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję za odwiedziny :))
Usuń