środa, 4 marca 2015

Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym


Danie, które bardzo fajnie prezentuje się kolorystycznie, ale przede wszystkim uwodzi smakiem- koniecznie daj się skusić :)
A wszystko za sprawą delikatnego mięsa z indyka oraz wspaniałego, kremowego sosu owocowego.
Palce lizać! ;)
Składniki:
  • pierś z indyka ( moja miała ok 900g)
  • 2 jajka
  • płatki migdałów
  • imbir mielony
  • sól, pieprz
Sos :
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżki octu z białego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • imbir mielony
  • sos tabasco

Brzoskwinie kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie.  Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco. 

Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor.
Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na nich brzoskwiniami. 
Jako dodatek proponuje ryż jaśminowy.

SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. Pyszne danie :) Zjadłabym takie z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję za odwiedziny :))

      Usuń

Printfriendly