wtorek, 17 marca 2015

Pierś z kurczaka w pestkach dyni


Dzisiaj coś bardzo szybkiego i bardzo prostego, a zarazem zaskakującego smakiem ;)
Dynia bardzo fajnie smakuje i wspaniale chrupie, kilka minut i gotowe :)

Składniki:
  • 1 połówka z piersi kurczaka (300-400g)
  • 150g pestek dyni
  • 1 dużej jajko
  • 70g mąki
  • 70ml mleka
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Filet rozcinamy na dwie części  i rozbijamy dość cienko. Posypujemy solą i pieprzem.

Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni.
Smażymy na rumiano.

Rozliczenie:
  • Kurczak- 5,50zł
  • Pestki dyni- 4,50zł
  • reszta składników- 2zł
  • Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł
Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje- 6,25zł na porcję.

SMACZNEGO! ;)

Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię.

4 komentarze:

Printfriendly