Placki z marchewki
Alternatywa dla placków ziemniaczanych, z myślą o tych którzy nie przepadają za plackami ziemniaczanymi, lub z jakichś powodów ich nie jedzą.
Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, więc są na pewno mniej tłuste niż te wcześniej wspominane.
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, kminek
- łyżka oleju do smażenia
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z rotrzepanym jajkiem i obiema mąkami.
Doprawiamy do smaku.
Patelnię smarujemy olejem, układamy po łyżce masy, rozsmarowując dość cienko.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Placki można jeść same lub z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie jako dodatek do gulaszu ;-)
SMACZNEGO!:)
Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię.
Mniam lubie takie!
OdpowiedzUsuń