Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Gdy zobaczyłam przepis na blogu Gotuj z Cukiereczkiem, dałam się nabrać i myślałam, że to ciasto :)
Nic bardziej mylnego- to SAŁATKA!
Świetnie wygląda ale i świetnie smakuje :)
Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :)
Składniki:
- 27 sztuk słonych krakersów
- 50g sera żółtego
- pół cebuli
- papryczka chili
- tuńczyk sałatkowy w oleju
- 3 jajka
- 5 łyżek majonezu
- pieprz (u mnie pieprz kolorowy, ale jeśli nie macie spokojnie można dodać normalny)
- szczypiorek do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka siekamy drobno i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem.
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Papryczkę i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Żadnej z masy nie solimy, ponieważ krakersy są i słone.
Układam warstwami:
warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów
ser z majonezem
warstwa krakersów
masa z tuńczykiem
warstwa krakersów
białka
żółtka
Sałatkę dekorujemy szczypiorkiem i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć.
SMACZNEGO! :)
Faktycznie wygląda fantastycznie!! Ty to masz oko do ciekawych inspiracji:))
OdpowiedzUsuńDzięki :) Najfajniejsze jest to że smak idzie w parze z wyglądem :)
Usuńsuper przepis!swietnie wyglada!ile porcji wyjdzie z tego przepisu?planuje 6 osob na mojej kolacji wielkanocnej
OdpowiedzUsuńZ przepisu wychodzi 9 porcji, takich niedużych kostek, wielkości jednego krakersa. Jedną kostkę widać na zdjęciu ;-)
UsuńA czy można zrobić sałatkę wieczorem, a rano podać na śniadanie, nie będą zbyt mokre krakersy?
OdpowiedzUsuńPaulina
Zbyt mokre nie będą, u mnie sałatka była jeszcze na drugi dzień i też była dobra, jedynie co krakersy nie będą takie chrupkie jak po tych 2-3 godzinach. Spotkałam się z różnymi opiniami, że chrupkie krakersy- to fajnie, albo że lepiej jakby bardziej rozmiękły, także to już kwestia gustu. Na pewno nie zrobi się z nich papka ;-) tylko od razu po zrobienia wstaw do lodówki ;)
UsuńDziękuję za przepis. Rzeczywiście sałatka łatwa w przygotowaniu, ładnie wygląda i smaczna. To kolejny przepis z blogu, z którego korzystam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Doroto, bardzo mi miło :) Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńWszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!