czwartek, 19 marca 2015

Sałatka z tuńczykiem na krakersach


Gdy zobaczyłam przepis na blogu Gotuj z Cukiereczkiem, dałam się nabrać i myślałam, że to ciasto :)
Nic bardziej mylnego- to SAŁATKA!
Świetnie wygląda ale i świetnie smakuje :)
Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :)

Składniki:
  • 27 sztuk słonych krakersów
  • 50g sera żółtego
  • pół cebuli
  • papryczka chili
  • tuńczyk sałatkowy w oleju
  • 3 jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • pieprz (u mnie pieprz kolorowy, ale jeśli nie macie spokojnie można dodać normalny)
  • szczypiorek do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka siekamy drobno i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem.

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem.

Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Papryczkę i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.

Żadnej z masy nie solimy, ponieważ krakersy są i słone.

Układam warstwami:

warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów
ser z majonezem 
warstwa krakersów
masa z tuńczykiem
warstwa krakersów
białka
żółtka

Sałatkę dekorujemy szczypiorkiem i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć.

SMACZNEGO! :)

Wielkanocne Smaki - edycja VALE JAJA!

8 komentarzy:

  1. Faktycznie wygląda fantastycznie!! Ty to masz oko do ciekawych inspiracji:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Najfajniejsze jest to że smak idzie w parze z wyglądem :)

      Usuń
  2. super przepis!swietnie wyglada!ile porcji wyjdzie z tego przepisu?planuje 6 osob na mojej kolacji wielkanocnej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisu wychodzi 9 porcji, takich niedużych kostek, wielkości jednego krakersa. Jedną kostkę widać na zdjęciu ;-)

      Usuń
  3. A czy można zrobić sałatkę wieczorem, a rano podać na śniadanie, nie będą zbyt mokre krakersy?
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyt mokre nie będą, u mnie sałatka była jeszcze na drugi dzień i też była dobra, jedynie co krakersy nie będą takie chrupkie jak po tych 2-3 godzinach. Spotkałam się z różnymi opiniami, że chrupkie krakersy- to fajnie, albo że lepiej jakby bardziej rozmiękły, także to już kwestia gustu. Na pewno nie zrobi się z nich papka ;-) tylko od razu po zrobienia wstaw do lodówki ;)

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis. Rzeczywiście sałatka łatwa w przygotowaniu, ładnie wygląda i smaczna. To kolejny przepis z blogu, z którego korzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Doroto, bardzo mi miło :) Pozdrawiam serdecznie! :)
      Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!

      Usuń

Printfriendly