wtorek, 10 marca 2015

Schab w piwnej marynacie


Dzisiaj z okazji Dnia Mężczyzny pyszne kruche mięso w marynacie z ciemnego piwa ;)


Panowie, życzę Wam, aby w życiu towarzyszyło Wam szczęście i satysfakcja, byście każdego dnia byli zadowoleni z tego co osiągnęliście. Życzę też miłości, tej jedynej, prawdziwej i niepowtarzalnej! :)

Składniki:
  • 0,5kg schabu
  • szklanka piwa
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka ketchupu
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka majeranku
  • rozmaryn
  • pieprz

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej.

Schab myjemy i kroimy na plastry, przekładamy do miski. Pozostałe składniki mieszamy razem.
Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu.

Uwaga!: należy uważać gdyż podczas smażenia tłuszcz bardzo pryska na boki.

Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy resztą marynaty.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, pod przykryciem.

Proponuję podać z frytkami.

Przepis pochodzi ze strony Magiel Kuchenny.


Oprócz dzisiejszego święta mamy też Studencki Wtorek :) 
Z podanych składników wychodzi 6 porcji.
Rozliczenie:
  • Schab- ok 7zł
  • Piwo ( u mnie Książęce ciemne łagodne)- 2,5zł
  • Reszta dodatków ok. 3zł
  • Frytki- 1000g- ok.7zł

Po podliczeniu całość kosztuje  19,50zł. Dzieląc na 6 porcji otrzymamy wynik 3,25zł za porcję :)

SMACZNEGO! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly