Schab w piwnej marynacie
Dzisiaj z okazji Dnia Mężczyzny pyszne kruche mięso w marynacie z ciemnego piwa ;)
Panowie, życzę Wam, aby w życiu towarzyszyło Wam szczęście i satysfakcja, byście każdego dnia byli zadowoleni z tego co osiągnęliście. Życzę też miłości, tej jedynej, prawdziwej i niepowtarzalnej! :)
Składniki:
- 0,5kg schabu
- szklanka piwa
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżka ketchupu
- łyżka musztardy
- łyżeczka soli
- łyżeczka majeranku
- rozmaryn
- pieprz
Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej.
Schab myjemy i kroimy na plastry, przekładamy do miski. Pozostałe składniki mieszamy razem.
Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu.
Uwaga!: należy uważać gdyż podczas smażenia tłuszcz bardzo pryska na boki.
Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy resztą marynaty.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, pod przykryciem.
Proponuję podać z frytkami.
Przepis pochodzi ze strony Magiel Kuchenny.
Oprócz dzisiejszego święta mamy też Studencki Wtorek :)
Z podanych składników wychodzi 6 porcji.
Rozliczenie:
- Schab- ok 7zł
- Piwo ( u mnie Książęce ciemne łagodne)- 2,5zł
- Reszta dodatków ok. 3zł
- Frytki- 1000g- ok.7zł
Po podliczeniu całość kosztuje 19,50zł. Dzieląc na 6 porcji otrzymamy wynik 3,25zł za porcję :)
SMACZNEGO! :))
Komentarze
Prześlij komentarz