Zapiekanka z kaszą jaglaną
Kasza jaglana- zdrowa i przepyszna, dziś w formie zapiekanki ;)
Wiele ciekawych informacji i plusów na temat kaszy jaglanej znajdziecie w artykule poniżej:
https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/kasza-jaglana/
Warto zajrzeć! :)
Wiele ciekawych informacji i plusów na temat kaszy jaglanej znajdziecie w artykule poniżej:
https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/kasza-jaglana/
Warto zajrzeć! :)
Proponuję dwie wersje zapiekanki. Jedna z szynką, jedna z krewetkami.
Bo wiecie, nie przepadam za krewetkami, no po prostu nie mogę, się jakoś przekonać. Czy tylko ja tak mam? Dlatego moja wersja była z szynką ;-)
Obie wersje pyszne i łatwe w przygotowaniu.
4 porcje także zrobicie jednego dnia i drugiego macie obiadek z głowy !:)
Przepis pochodzi z bloga Pokochaj gotowanie.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu*
- 1 brokuł
- papryka czerwona
- jajko
- 5 plasterków wędliny ( u mnie z indyka)
- opakowanie krewetek
- 200g mozzarelli ( ja wykorzystałam ser koryciński)
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz kolorowy
*Bulion przygotowałam z 2 szklanek wody, kostki rosołowej, 2-3 liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Wszystko razem gotowałam ok.10 minut. Przed zalaniem kaszy wyjęłam ziele i listki.
Kaszę płuczemy, odsączamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy.
Brokuła gotujemy na półmiękko w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru.
Najszybciej jest zagotować wodę i umieścić całego brokuła "koroną" do dołu w wodzie. Następnie odsączyć na sitku ;-)
Po ugotowaniu i wystudzeniu brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.
Paprykę siekamy w kostkę. Połowę mozzarelli (lub innego sera) ścieramy na tarce i dodajemy wszystko do kaszy wraz z żółtkiem. Mieszamy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krewetki podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
połowę kaszy z warzywami
warstwa z wędliny (krewetek)
przykrywamy drugą połową kaszy
Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki sera i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy aż ser się rozpuści i zarumieni.
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuń