Zapiekanka z kaszą jaglaną


Kasza jaglana- zdrowa i przepyszna, dziś w formie zapiekanki ;)

Wiele ciekawych informacji i plusów na temat kaszy jaglanej znajdziecie w artykule poniżej:
https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/kasza-jaglana/ 
Warto zajrzeć! :)

Proponuję dwie wersje zapiekanki. Jedna z szynką, jedna z krewetkami.
Bo wiecie, nie przepadam za krewetkami, no po prostu nie mogę, się jakoś przekonać. Czy tylko ja tak mam? Dlatego moja wersja była z szynką ;-)

Obie wersje pyszne i łatwe w przygotowaniu.
4 porcje także zrobicie jednego dnia i drugiego macie obiadek z głowy !:)

Życzę SMACZNEGO! :)



Przepis pochodzi z bloga Pokochaj gotowanie.

Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu*
  • 1 brokuł
  • papryka czerwona
  • jajko
  • 5 plasterków wędliny ( u mnie z indyka)
  • opakowanie krewetek
  • 200g mozzarelli ( ja wykorzystałam ser koryciński)
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz kolorowy
*Bulion przygotowałam z 2 szklanek wody, kostki rosołowej, 2-3 liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Wszystko razem gotowałam ok.10 minut. Przed zalaniem kaszy wyjęłam ziele i listki.
Kaszę płuczemy, odsączamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy.
Brokuła gotujemy na półmiękko w wodzie  z dodatkiem łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru.

Najszybciej jest zagotować wodę i umieścić całego brokuła "koroną" do dołu w wodzie. Następnie odsączyć na sitku ;-)

Po ugotowaniu i wystudzeniu brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.
Paprykę siekamy w kostkę. Połowę mozzarelli (lub innego sera) ścieramy na tarce i dodajemy wszystko do kaszy wraz z żółtkiem. Mieszamy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krewetki podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju.

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
połowę kaszy z warzywami
warstwa z wędliny (krewetek)
przykrywamy drugą połową kaszy
Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki sera i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy aż ser się rozpuści i zarumieni.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty