wtorek, 28 kwietnia 2015

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną


Wszędzie robi się coraz bardziej zielono i przede wszystkim ciepło!:)
Taka pogoda sprawia, że chętniej zjadamy lekkie i kolorowe dania.
Dzisiaj mam właśnie dla Was coś takiego :) 
Ja nadal jestem zakochana w kaszy jaglanej- pyszności! :))

Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 małe cukinie
  • 150g drobiowej wędliny
  • papryka czerwona
  • pęczek szczypiorku
  • jajko
  • pieprz, sól
  • puszka kukurydzy
  • 100g sera żółtego w kawałku

Kaszę płuczemy. W garnku zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem pół łyżeczki soli. Dodajemy kaszę i gotujemy tyle czasu ile mamy napisane na opakowaniu.
Studzimy.

Cukinie wydrążamy i solimy każdą łódeczkę. Odstawiamy na 15-20 minut.
Następnie myjemy i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posypujemy pieprzem i podpiekamy około 10 minut w 200 stopniach.

Paprykę i szczypiorek siekamy drobno, wędlinę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki wraz z kukurydzą i żółtkiem dodajemy do kaszy, doprawiamy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do kaszy, mieszamy.

Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie i pieczemy 30 minut  w 200 stopniach.
Pod koniec pieczenia wierzch farszu można posypać żółtym serem.

Gotowe! ;)

Rozliczenie:
  • cukinie- 7zł
  • kasza- 1zł
  • papryka-4zł
  • szczypiorek- 1,50zł
  • jajko- 0,50zł
  • przyprawy- 1zł
  • wędlina- 3zł
Z podanych składników otrzymamy 4 połówki faszerowanych cukinii (4 porcje)- koszt to 4,50zł za porcję! ;)

    Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

    12 komentarzy:

    1. Bardzo apetyczny pomysł na obiad :)

      OdpowiedzUsuń
    2. uwielbiam! robiłam już cukinie i bakłażany z jaglanką, w tym roku obowiązkowo będzie powtórka

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam <3 robiłam z kaszą kuskus, ale jaglaną też lubię :)
      Pozdrawiam!!!

      OdpowiedzUsuń
    4. Mniam, ja kocham wszystkie faszerowane warzywka :-)

      OdpowiedzUsuń
    5. Zrobiłam dokładnie według przepisu! Wyszły cudownie smaczne! :) Narzeczony zajadał aż mu się uszy trzęsły ;D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nawet nie wiesz Kasia jak takie komentarze cieszą ;) Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Narzeczonego! :))

        Usuń
    6. Nie robiłam, ale chętnie zjadłabym taką cukinię, mniam :)

      OdpowiedzUsuń
    7. W sobotę odwiedza mnie piękna niewiasta. Jak to mówią "przez żołądek do serca", więc mam nadzieje że się
      uda! Trzymajcie kciuki. FACET W KUCHNI :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jak najbardziej "przez żołądek do serca"- wiem coś o tym ;-) Trzymam kciuki, życzę udanej randki! :))

        Usuń

    Printfriendly