Oczy carycy
Ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem ;)
Składniki:
- Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajk
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- Masa budyniowa:
- 200g miękkiego masła
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- Dodatkowo:
- 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa)
- szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego)
- opakowanie biszkoptów
- Polewa:
- 50ml śmietanki kremówki
- łyżka masła
- 100g nutelli
Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i
cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie
mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się
gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia.
Ciasto jasne:
Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy delikatnie.
Ciasto ciemne:
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie biała, puszysta masa. Dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz resztę składników. Mieszamy delikatnie.
Blachę o wymiarach 22x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Na koniec wyrównujemy i całą masę delikatnie mieszamy jeszcze widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
W 500ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie galaretki, odstawiamy do schłodzenia.
Masa:
Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera, najszybsza i najskuteczniejsza metoda według mnie ;)
Następnie dodając po łyżce wcześniej przegotowanego budyniu miksujemy, aż powstanie gładka masa.
Przełożenie:
Blat dolny smarujemy połową kremu.
Każdy biszkopt maczamy w ponczu i układamy na kremie.
Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami.
Czekamy aż galaretka zastygnie.
Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym blatem.
Polewa:
Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą.
Polewamy wierzch ciasta.
Polewę można posypać czymś chrupkim, u mnie były to rozdrobnione chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym ;-)
Ciasto chłodzimy około 2 godziny.
SMACZNEGO!:))
Przepis pochodzi z bloga Zjem to!.
Znam to ciasto jest pyszne i ładnie wygląda. Piękne Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się nad zrobieniem tego ciasta w ten weekend, teraz żałuję, że go nie zrobiłam. Teraz wiem, że muszę je koniecznie zrobić. Przyda mi się twój przepis :)
OdpowiedzUsuń