sobota, 18 kwietnia 2015

Oczy carycy


Ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem ;)
Jest przy nim trochę pracy, ale uwierzcie mi, warto :)

Składniki:
  • Ciasto jasne:
    • 6 białek
    • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka octu
    • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • Ciasto ciemne:
    • 6 żółtek
    • 2 jajk
    • 6 łyżek cukru
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • Masa budyniowa:
    • 200g miękkiego masła
    • 1/2 litra mleka
    • 2 żółtka
    • 6 łyżek cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
    • 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa)
    • szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego)
    • opakowanie biszkoptów
  • Polewa:
    • 50ml śmietanki kremówki
    • łyżka masła
    • 100g nutelli

Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia. 

Ciasto jasne:
Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy delikatnie.

Ciasto ciemne:
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie biała, puszysta masa. Dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz resztę składników. Mieszamy delikatnie.

Blachę o wymiarach 22x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Na koniec wyrównujemy i całą masę delikatnie mieszamy jeszcze widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa równe blaty.

W 500ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie galaretki, odstawiamy do schłodzenia.

Masa:
Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera, najszybsza i najskuteczniejsza metoda według mnie ;)
Następnie dodając po łyżce wcześniej przegotowanego budyniu miksujemy, aż powstanie gładka masa.

Przełożenie:
Blat dolny smarujemy połową kremu.
Każdy biszkopt maczamy w ponczu i układamy na kremie.
Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami.
Czekamy aż galaretka zastygnie.
Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym blatem.

Polewa:
Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą.
Polewamy wierzch ciasta.
Polewę można posypać czymś chrupkim, u mnie były to rozdrobnione chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym ;-)

Ciasto chłodzimy około 2 godziny.

SMACZNEGO!:))

Przepis pochodzi z bloga Zjem to!.
 

2 komentarze:

  1. Znam to ciasto jest pyszne i ładnie wygląda. Piękne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiałam się nad zrobieniem tego ciasta w ten weekend, teraz żałuję, że go nie zrobiłam. Teraz wiem, że muszę je koniecznie zrobić. Przyda mi się twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly