sobota, 11 kwietnia 2015

Sernik królewski


Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... 
Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;)
Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie.
Polecam! :)

Składniki:
  • Ciasto:
    • 250g margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące)
    • jajko
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
    • 1kg białego sera,zmielonego
    • 4 jajka
    • 200g masła
    • 1,5 szklanki cukru
    • opakowanie (16g) cukru waniliowego
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części jedną ciut większą, drugą trochę mniejszą i wkładamy do zamrażarki.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. 
Ciągle ucierając, dodajemy po łyżce sera.
Na koniec, białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą serową.

Z zamrażarki wyjmujemy większą kulę ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier, ścieramy na tarce o dużych oczkach całą kulę ciasta i rozkładamy równomiernie. 
Na ciasto wykładamy ser, a następnie na ser ścieramy mniejszą kulę ciasta.

Sernik pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis". Przepis podała pani Marzena Sławińska ze Strzygów. 

1 komentarz:

Printfriendly