Sernik królewski
Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche...
Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;)
Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie.
- Ciasto:
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące)
- jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1kg białego sera,zmielonego
- 4 jajka
- 200g masła
- 1,5 szklanki cukru
- opakowanie (16g) cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części jedną ciut większą, drugą trochę mniejszą i wkładamy do zamrażarki.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Ciągle ucierając, dodajemy po łyżce sera.
Na koniec, białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą serową.
Z zamrażarki wyjmujemy większą kulę ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier, ścieramy na tarce o dużych oczkach całą kulę ciasta i rozkładamy równomiernie.
Na ciasto wykładamy ser, a następnie na ser ścieramy mniejszą kulę ciasta.
Sernik pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis". Przepis podała pani Marzena Sławińska ze Strzygów.
Wspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuń