Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :)
To spaghetti to moje awaryjne danie sesyjne, bo zawsze wychodzi go duża porcja i mogę być pewna że zjem smacznie ;-)
Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce, także jeśli obawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;)
Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;)
Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 20-30dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- jajko
- olej
- bazylia, oregano
- 2 puszki pomidorów bez skórki
1,5
cebuli kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko
podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodajemy pieczarki,
marchewkę startą na grubych oczkach i dusimy aż wszystko trochę zmięknie. Jeśli chodzi o pieczarki to ja kupuje takie malutkie i dorzucam je w całości, ale jeśli kupicie większe, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż odparuje nadmiar wody i warzywa będą miękkie.
Doprawiamy solą,
pieprzem, oregano i bazylią.
Mięso mielone mieszamy z pozostałą
drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy.
Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na
oleju.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki.
Wierzch można posypać startym żółtym serem.
- mięso- 6zł
- marchewka- 0,50zł
- cebula- 0,40zł
- pieczarki- 1,80zł
- jajko 0,50zł
- pomidory w puszce 6zł
- reszta składników- 2zł
- makaron- 4zł
SMACZNEGO!:)
Bardzo smaczne danie. Często gości na moim stole
OdpowiedzUsuńwygląda to przepysznie! zjadłabym ze 2 talerze!
OdpowiedzUsuń