Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :)


To spaghetti to moje awaryjne danie sesyjne, bo zawsze wychodzi go duża porcja i mogę być pewna że zjem smacznie ;-)
Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce, także jeśli obawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;)

Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;)
Polecam!:)

Składniki:
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 20-30dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • jajko
  • olej
  • bazylia, oregano
  • 2 puszki pomidorów bez skórki

1,5 cebuli kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodajemy pieczarki, marchewkę startą na grubych oczkach i dusimy aż wszystko  trochę zmięknie.  Jeśli chodzi o pieczarki to ja kupuje takie malutkie i dorzucam je w całości, ale jeśli kupicie większe, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż odparuje nadmiar wody i warzywa będą miękkie. 
Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Mięso mielone mieszamy z pozostałą drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. 
 Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju. 
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki.
Wierzch można posypać startym żółtym serem.
  • mięso- 6zł
  • marchewka- 0,50zł
  • cebula- 0,40zł
  • pieczarki- 1,80zł
  • jajko 0,50zł
  • pomidory w puszce 6zł
  • reszta składników- 2zł
  • makaron- 4zł
Suma- 21,20zł. Z podanych składników otrzymamy 5 porcji- co daje nam 4,25 za porcję ;-)

SMACZNEGO!:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty