piątek, 24 kwietnia 2015

Tortilla szpinakowa


Nareszcie upragniony piątek i weekend :)
A jak weekend to obowiązkowo musi być imprezowa przekąska. 
Doskonała do piwa ;)


Przepis na 10 sztuk placków tortilli, ja robiłam z połowy porcji.
Farsz podany również na 5 sztuk placków.

Składniki:

  • Tortilla:
    • 3 szklanki mąki tortowej
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczka soli
    • 4 łyżki oleju
    • 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego
    • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • Farsz:
    • opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym smaku, np. śmietankowy, z ziołami, z papryką)
    • 5 liści sałaty
    • 5 plasterków sera żółtego
    • 5  dużych plastrów szynki
    • pół czerwonej papryki

Mąkę, proszek, sól i olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką.
Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk.
Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko. 
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu.
Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać.

Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu placków.
Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku układamy sałatę, ser i wędlinę.
Paprykę kroimy w paski. 
Jeden pasek papryki umieszczamy na tym brzegu tortilli, od którego będziemy rozpoczynać zawijanie.
Placek zawijamy wokół papryki i do samego końca, dość ciasno.
Do każdego z końców tortilli wkładamy jeszcze po jednym pasku papryki.
Zawijamy tortillę w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Po schłodzeniu  kroimy w plasterki.
Gotowe! :)

Przepis na tortillę pochodzi ze strony I Love Bake

2 komentarze:

Printfriendly