Tortilla szpinakowa
Nareszcie upragniony piątek i weekend :)
A jak weekend to obowiązkowo musi być imprezowa przekąska.
Doskonała do piwa ;)
Przepis na 10 sztuk placków tortilli, ja robiłam z połowy porcji.
Farsz podany również na 5 sztuk placków.
Składniki:
- Tortilla:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- Farsz:
- opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym smaku, np. śmietankowy, z ziołami, z papryką)
- 5 liści sałaty
- 5 plasterków sera żółtego
- 5 dużych plastrów szynki
- pół czerwonej papryki
Mąkę, proszek, sól i olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką.
Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk.
Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko.
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu.
Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać.
Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu placków.
Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku układamy sałatę, ser i wędlinę.
Paprykę kroimy w paski.
Jeden pasek papryki umieszczamy na tym brzegu tortilli, od którego będziemy rozpoczynać zawijanie.
Placek zawijamy wokół papryki i do samego końca, dość ciasno.
Do każdego z końców tortilli wkładamy jeszcze po jednym pasku papryki.
Zawijamy tortillę w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu kroimy w plasterki.
Gotowe! :)
Przepis na tortillę pochodzi ze strony I Love Bake
Pięknie wygląda i smaczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką przystawkę.
OdpowiedzUsuń