Faszerowana Kalarepka
W sklepach i na straganach zaczęła pojawiać się kalarepka ;) Strasznie na nią czekałam, bo bardzo lubię to warzywo, najczęściej na surowo, ale w wersji gotowanej też jest super! :)
Składniki:
- 4 szt. kalarepek
- 400g mięsa mielonego
- cebula
- papryka czerwona
- 500g przecieru pomidorowego
- 1 torebka ryżu (u mnie brązowy, ale biały też się nada)
- sól, pieprz, bazylia i oregano
- kilka plasterków sera żółtego
Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać warzywa.
Dodajemy sól ( 2 łyżeczki na każdy litr wody) i cukier ( 1 łyżeczka na każdy litr wody).
Gotujemy do miękkości. Czasowo wychodzi różnie, niektóre gotują się 20 minut, niektóre 40. Po prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;)
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne.
Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy z mięsnym sosem.
Jeśli jest potrzeba, doprawiamy.
Kalarepki obieramy i wydrążamy środek. Nakładamy farsz i układamy na blasze.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30 minut.
10 minut przed końcem na wierzchu można ułożyć plasterki żółtego sera.
GOTOWE!:)
- Kalarepki- 8zł
- ryż- 0,75zł
- mięso- 5zł
- papryka- 3zł
- przyprawy 2zł
- cebula- 0,30zł
- przecier 2,50zł
- ser żółty - 1zl
Super pomysł, ja też uwielbiam kalarepkę. Najczęściej robię taką pokrojoną w kostkę i ugotowaną w osolonej wodzie;) Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis;)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej wcinam na surowo ;-) Mam nadzieję, że moja propozycja Ci posmakuje :)
UsuńBardzo lubię taką faszerowaną kalarepę :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Nigdy nie jadłam kalarepy inaczej niż na surowo.
OdpowiedzUsuń