Kotlet z piersi kurczaka z pieczarkami i serem
Dziś Studencki Wtorek numer 14!
Zapraszam Was na bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;)
Składniki:
- połówka piersi z kurczaka ( około 400g)
- 200g pieczarek
- 100g żółtego sera
- cebula
- jajko i bułka tarta do panierki
- sól, pieprz
Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pół-piórka.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem.
Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
U mnie dodatkiem był ryż, ale do takiego kotleta będą też pasowały inne dodatki.
Rozliczenie:
- pierś z kurczaka- 6zł
- cebula- 0,30zł
- ser żółty- 1zł
- przyprawy- 1zł
- pieczarki- 3zł
- jajko- 0,50zł
- torebka ryżu- 0,70zł
SMACZNEGO! ;)
Bardzo smaczne danie. Drób uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTo proste ale smaczne mięsko.Też często robię.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie mięsko, w prosty sposób można fajnie urozmaicić zwykłego kotleta
OdpowiedzUsuń