poniedziałek, 4 maja 2015

Kotlet z piersi kurczaka z pieczarkami i serem


Dziś Studencki Wtorek numer 14!
Zapraszam Was na bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;)

Składniki:
  • połówka piersi z kurczaka ( około 400g)
  • 200g pieczarek
  • 100g żółtego sera
  • cebula
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • sól, pieprz
Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pół-piórka.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem.
Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

U mnie dodatkiem był ryż, ale do takiego kotleta będą też pasowały inne dodatki.


Rozliczenie:
  • pierś z kurczaka- 6zł
  • cebula- 0,30zł
  • ser żółty- 1zł 
  • przyprawy- 1zł
  • pieczarki- 3zł
  • jajko- 0,50zł
  • torebka ryżu- 0,70zł
Z podanych składników otrzymacie 3 porcje  w cenie 4,20zł za porcję.

SMACZNEGO! ;)

3 komentarze:

  1. Bardzo smaczne danie. Drób uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To proste ale smaczne mięsko.Też często robię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy takie mięsko, w prosty sposób można fajnie urozmaicić zwykłego kotleta

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly