czwartek, 14 maja 2015

Kuleczki ryżowe ze szpinakiem


Małe, sympatyczne, zielone kuleczki, które można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska.
Mają duży plus, są bardzo proste w przygotowaniu ;)
Polecam! :)
Składniki:
  • 2 torebki ryżu
  • opakowanie (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g żółtego sera
  • bułka tarta do obtoczenia kuleczek
  • czubata łyżka masła
  • olej do smażenia


Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu, odstawiamy, żeby ostygł.

Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na maśle.
Następnie dodajemy szpinak, rozmrożony lub nie, nie ma tu żadnej różnicy. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody.
Doprawiamy solą, pieprzem. Studzimy.
Szpinak, jajka i starty na tarce ser dodajemy do ryżu. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy.
Formujemy nieduże kuleczki i każdą obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

SMACZNEGO! ;)

Do stworzenia kuleczek zainspirował mnie przepis Kuchennej Świruski.

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne i pięknie wyglądają na talrzu

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie :). Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne te kuleczki, też muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób na odmianę sposobu podawania ryżu:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly