wtorek, 12 maja 2015

Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów


Wspaniały pomysł na wyjątkowy, a zarazem bardzo prosty obiad.
Bo dlaczego nie rozpieszczać się w zwykły, codzienny dzień?:)

Z podanych składników otrzymamy 4 porcje.
Składniki:
  • 0,5kg polędwiczki wieprzowej
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 200g śmietanki kremówki ( u mnie "Piątnica 30% do ubijania, do zup")
  • szklanka półwytrawnego białego wina
  • bazylia
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny 
  • olej do smażenia

Polędwiczkę oczyści, umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Na patelnię dodać wino, pokrojone na mniejsze części pomidory i śmietanę.
Doprowadzić do wrzenia, dusić 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
Doprawić solą, pieprzem, i ziołami.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem. 
Piec 25 minut w 180 stopniach.

Jako dodatek proponuję frytki.


Rozliczenie:
  • polędwiczka ok. 11zł
  • suszone pomidory 5zł
  • śmietanka 2zł
  • szklanka wina 3zł
  • reszta składników około 1zł
  • frytki 1kg- około 6zł
  Dziś obiad nieco droższy niż ostatnio - 7zł za porcję, ale dla wspaniałego smaku potrawy, naprawdę warto :)

Danie powstało na bazie przepisu ze strony Cucinare.pl

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie. To ja się wpraszam na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja z chudego mięsa, z tłustym sosem:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne przygotowane polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiad dzisiaj miałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly