Rollsy cukiniowe
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 marchewki
- pół czerwonej papryki
- ser koryciński (może być też twarożek, mozzarella lub zwykły ser żółty)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- łyżeczka miodu
- sok z połówki cytryny
Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw.
Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy.
Marchewkę i drugą cukinię kroimy w słupki.
Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut.
Następnie dusimy, podlewając ją od czasu do czasu wodą. Marchewka powinna być lekko miękka, ale jeszcze chrupka. Zbyt miękka nie będzie się trzymała w rollsie.
Oczywiście jeśli chcecie można jej nie dusić, tylko użyć surowej, bez dodatków.
Cukinie posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek.
Podsmażamy, ale bardzo krótko, żeby nie straciła chrupkości.
Paprykę kroimy w paski.
Plastry do zawijania rollsów grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze rollsy, niezbyt długo, jakieś 5-7 minut, tak aby ser się rozpuścił.
SMACZNEGO! ;)
Pyszności serwujesz!
OdpowiedzUsuńZdrowa i smaczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńSmaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)) Super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń