sobota, 16 maja 2015

Rollsy cukiniowe


Mała warzywna przekąska, idealna na poprawę nastroju ;-)


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 2 marchewki
  • pół czerwonej papryki
  • ser koryciński (może być też twarożek, mozzarella lub zwykły ser żółty)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • łyżeczka miodu
  • sok z połówki cytryny

Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw.
Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy.

Marchewkę i drugą cukinię kroimy w słupki.
Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut.
Następnie dusimy, podlewając ją od czasu do czasu wodą. Marchewka powinna być lekko miękka, ale jeszcze chrupka. Zbyt miękka nie będzie się trzymała w rollsie.

Oczywiście jeśli chcecie można jej nie dusić, tylko użyć surowej, bez dodatków.

Cukinie posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek.
Podsmażamy, ale bardzo krótko, żeby nie straciła chrupkości.

Paprykę kroimy w paski.

Plastry do zawijania rollsów grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze rollsy, niezbyt długo, jakieś 5-7 minut, tak aby ser się rozpuścił.

SMACZNEGO! ;)

4 komentarze:

Printfriendly