sobota, 6 czerwca 2015

Karkówka pieczona


Długi weekend w pełni, pogoda piękna, szkoda tylko, że wśród tych wszystkich pozytywnych aspektów istnieje słowo sesja ;/

Większość z Was pewnie grilluje sobie na świeżym powietrzu i karkówka, sądząc po statystykach bloga, często gości na Waszych stołach ;)

Mam dziś dla Was prosty i szybki pomysł na pieczoną karkówkę. Obiecuję, że nie napracujecie się przy niej za dużo, a z efektu będziecie bardzo zadowoleni ;)


Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu (może być zwykły)
  • 8-10 ziaren jałowca
  • łyżka cząbru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • rękaw do pieczenia

Karkówkę nacieramy olejem i przyprawami. Zawijamy w folię i wstawiamy na minimum 24h do lodówki.

Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa, spinami klipsami i całość umieszczamy w blasze lub innym naczyniu do pieczenia.
 Pieczemy około 1h 30 minut. Ostatnie 30 minut z termoobiegiem.

Karkówka wyszła wspaniale soczysta i miękka.
Polecam! ;)

Korzystałam z przepisu znalezionym na blogu Zpiekarnika.

SMACZNEGO! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly