Karkówka pieczona
Długi weekend w pełni, pogoda piękna, szkoda tylko, że wśród tych wszystkich pozytywnych aspektów istnieje słowo sesja ;/
Większość z Was pewnie grilluje sobie na świeżym powietrzu i karkówka, sądząc po statystykach bloga, często gości na Waszych stołach ;)
Mam dziś dla Was prosty i szybki pomysł na pieczoną karkówkę. Obiecuję, że nie napracujecie się przy niej za dużo, a z efektu będziecie bardzo zadowoleni ;)
Składniki:
- 1kg karkówki
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu (może być zwykły)
- 8-10 ziaren jałowca
- łyżka cząbru
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- rękaw do pieczenia
Karkówkę nacieramy olejem i przyprawami. Zawijamy w folię i wstawiamy na minimum 24h do lodówki.
Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa, spinami klipsami i całość umieszczamy w blasze lub innym naczyniu do pieczenia.
Pieczemy około 1h 30 minut. Ostatnie 30 minut z termoobiegiem.
Karkówka wyszła wspaniale soczysta i miękka.
Polecam! ;)
Korzystałam z przepisu znalezionym na blogu Zpiekarnika.
SMACZNEGO! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz