Pizzerinki na brokułowym spodzie
Pizzę kocha chyba każdy :)
Szukałam trochę lżejszej alternatywy i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła.
Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;)
Składniki na około 6 sztuk.
Składniki:
- 2 brokuły
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
- 2 jajka
- kilka pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- kukurydza z puszki
- 10 plasterków szynki
- Szklanka przecieru pomidorowego
- Pieprz, sól
- Oregano, bazylia
- Zioła prowansalskie
- 100g sera żółtego
Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem
łyżeczki cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów
dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
prowansalskimi. Mieszamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy
niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200
stopni, na około 15 minut.
Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół
łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy bazylią,
oregano i ziołami prowansalskimi.
Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i szynkę na mniejsze
części, a pieczarki w plasterki.
Każdą, podpieczoną pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym,
następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę i
kukurydzę.
Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy
do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby wierzch się nie
przypalił.
Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem
pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się
połamać. Po chwili udaje się je zdjąć bez problemu.
Życzę smacznego!
No to mi smaku przed obiadem narobiłaś ;(
OdpowiedzUsuńCzyli takie wpisy wrzucać lepiej po porze obiadowej? ;)
UsuńCiekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe pizzerinki
OdpowiedzUsuń