środa, 3 czerwca 2015

Pizzerinki na brokułowym spodzie


Pizzę kocha chyba każdy :)
Szukałam trochę lżejszej alternatywy  i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła.
Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;)

Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;)

Składniki na około 6 sztuk.

Składniki:
  • 2 brokuły
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych
  • 2 jajka 
  •  kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kukurydza z puszki
  • 10 plasterków szynki
  • Szklanka przecieru pomidorowego
  • Pieprz, sól
  • Oregano, bazylia
  • Zioła prowansalskie
  • 100g sera żółtego

Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy. 
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut.

Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi.

Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i szynkę na mniejsze części, a pieczarki w plasterki.

Każdą, podpieczoną pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę i kukurydzę. 

Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby wierzch się nie przypalił.

Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się połamać. Po chwili udaje się je zdjąć bez problemu.

 Życzę smacznego! 

5 komentarzy:

Printfriendly