wtorek, 9 czerwca 2015

Zupa marchewkowa z fetą i pestkami dyni


Zazwyczaj Studencki Wtorek wiązał się z jakimś mięsnym daniem. Dziś dla odmiany mam dla Was pyszną zupę z młodziutkiej marchewki.
Jest bardzo aksamitna, a słony ser jest świetnym dodatkiem :)

To NAJLEPSZA zupa krem jaką jadłam! ;)

Składniki:
  • 0,5kg marchwi
  • 1 litr bulionu
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • pestki dyni
  • ser feta
  • łyżka masła
 Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim.
Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią, dodajemy do bulionu.
Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i  gotujemy, aż będzie miękka.
Doprawiamy solą, pieprzem i kminem.

Wyjmujemy listki i ziele. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy ze śmietaną, następnie wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia

Wszystko blendujemy i ewentualnie doprawiamy, w razie potrzeby.
Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą i pestkami dyni.

Przepis pochodzi ze strony MniamMniam.pl.


Rozliczenie:
  • Marchew- 2zł
  • 1/2 sera feta- 2zł
  • przyprawy- 1zł
  • pestki dyni- ok. 2zł
  • cebula- 0,60zł
  • czosnek- 0.30zł
  • śmietana- 0,90zł
Z podanych składników otrzymacie 4 porcje pysznej zupy- 2,20zł za porcję ;)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupy :). Ostatnio też zakochałam się w kremach. Mój ulubiony z zielonego groszku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam i ciekawe czy by mi wyszła :) Wgląda na pyszną mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, nie zastanawiaj się, wyjdzie na pewno ;) A jest naprawdę pyszna :))

      Usuń
  3. Lubię zupy kremy, nawet bardzo, a ta z dodatkiem fety i pestek bardzo do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie składników zapowiada się pysznie, że o fotografii nie wspomnę! Już wiem, co jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly