Chłodnik litewski


Idą upały, a ja mam dla Was propozycję w sam raz na wysokie temperatury ;-)
Chłodnik przygotowany na botwince to lekkie i pyszne danie, przy którym nie będziecie się musieli za dużo napracować, ani spędzać dużo czasu w kuchni ;)

A zaoszczędzony czas proponuję spędzić w cieniu z dobrą książką i szklanką zimnej lemoniady ;)

Składniki:
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 duży ogórek
  • 1 litr maślanki naturalnej
  • duży jogurt naturalny
  • pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • koncentrat do barszczu *
  • jajka na twardo do podania

Botwinkę myjemy. 
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut. 
Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki, dolewamy wody, tak aby wszystko było zanurzone w wodzie. Gotujemy 5 minut ze szczyptą kwasku cytrynowego.
Studzimy.

Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę, siekamy szczypior i koperek. Wszystko dodajemy do schłodzonej botwinki. Następnie wlewamy jogurt i maślankę. Jeśli kolor jest za mało intensywny dodajemy koncentrat (ale nie jest to konieczne*)
Doprawiamy solą i  pieprzem.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

SMACZNEGO! ;)

Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Kuchnia Agaty.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty