Chłodnik litewski
Idą upały, a ja mam dla Was propozycję w sam raz na wysokie temperatury ;-)
Chłodnik przygotowany na botwince to lekkie i pyszne danie, przy którym nie będziecie się musieli za dużo napracować, ani spędzać dużo czasu w kuchni ;)
Składniki:
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewki
- 1 duży ogórek
- 1 litr maślanki naturalnej
- duży jogurt naturalny
- pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- szczypta kwasku cytrynowego
- koncentrat do barszczu *
- jajka na twardo do podania
Botwinkę myjemy.
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut.
Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki, dolewamy wody, tak aby wszystko było zanurzone w wodzie. Gotujemy 5 minut ze szczyptą kwasku cytrynowego.
Studzimy.
Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę, siekamy szczypior i koperek. Wszystko dodajemy do schłodzonej botwinki. Następnie wlewamy jogurt i maślankę. Jeśli kolor jest za mało intensywny dodajemy koncentrat (ale nie jest to konieczne*)
Doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
SMACZNEGO! ;)
Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Kuchnia Agaty.
Idealny na upały. Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń