Cukinia Marynowana I
Ciąg dalszy moich eksperymentów z cukinią ;)
Wspominałam już, że uwielbiam lato?:) nieeee? Nie tylko za to, że są wakacje i jest ciepło (czasami za ciepło...), ale też za ogromną dostępność warzyw i owoców.
Składniki:
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 0.5 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
- Do jednego słoika 0.9l:
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki gorczycy
- pół łyżeczki pieprzu kolorowego lub czarnego
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Cukinię kroimy w plasterki i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy czosnek, gorczycę,pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Składniki na zalewę natomiast, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewą, zalewamy cukinię w słoikach.
Zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi ze strony Smaczne Przepisy Ani.
Nigdy takiej nie jadłam. Ciekawa jestem jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńRównież nie jadłam i jestem ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńCukinia marynowana jest pyyyyszna! <3
OdpowiedzUsuń