poniedziałek, 20 lipca 2015

Cukinia Marynowana I

Ciąg dalszy moich eksperymentów z cukinią ;)
Wspominałam już, że uwielbiam lato?:) nieeee?  Nie tylko za to, że są wakacje i jest ciepło (czasami za ciepło...), ale też za ogromną dostępność warzyw i owoców. 
Postanowiłam, więc zapakować lato do słoika, żeby w zimie też było czym się cieszyć :D

Składniki:
  • Zalewa:
    • 4 szklanki wody
    • 1 szklanka octu 10 %
    • 0.5 szklanki cukru
    • 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  •  Do jednego słoika 0.9l:
    • 2 ząbki czosnku
    • pół łyżeczki gorczycy
    • pół łyżeczki pieprzu kolorowego lub czarnego
    • pół łyżeczki ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe

Cukinię kroimy w plasterki i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy czosnek, gorczycę,pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Składniki na zalewę natomiast, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewą, zalewamy cukinię w słoikach.
Zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut.

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi ze strony Smaczne Przepisy Ani.

3 komentarze:

  1. Nigdy takiej nie jadłam. Ciekawa jestem jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również nie jadłam i jestem ciekawa jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia marynowana jest pyyyyszna! <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly