Sałatka z cukinii do słoików
Przepis na tą sałatkę pochodzi z zeszytu mojej mamy- cennego źródła różnych przepisów ;)
Swój bardzo fajny smak zawdzięcza dużej ilości kopru- w przepisie dosłownie tak było napisane "dużo"- no i skąd tu wiedzieć ile to jest "dużo" ? :D
Koniec końców dałam go tyle ile poleciła mi mama i sałatka wyszła idealnie ;)
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 250ml octu 10%
- 250g cukru
- 250g cebuli
- 0,5kg marchewki
- dużo kopru- dodałam 8-9 baldachimów
- sól- do smaku- dodałam garść soli
Cukinię, cebulę i obraną marchew kroimy w plasterki. Umieszczamy wszystko w dość dużej misce, mając na uwadze to, że z cukinii wycieknie trochę wody. Do miski dodajemy koper, cukier, ocet i mieszamy.
Odstawiamy wszystko na całą noc. Sałatkę warto przemieszać 1-2 razy.
Następnego dnia do każdego słoika wkładamy po jednym baldachimie kopru i wkładamy warzywa dosyć ciasno. Zalewamy wodą, która powstała z warzyw.
Ja miałam niestety to nieszczęście, że mi jej zabrakło,więc dogotowałam zalewę octową w proporcjach:
- 4,5 szklanki wody
- szklanka octu
- szklanka cukru
Po zagotowaniu wystudziłam ją i zalałam słoiki.
Pasteryzujemy 15-20 minut.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuń