piątek, 17 lipca 2015

Słodko- kwaśna sałatka z cukinii do słoików


Przepis pochodzi od Kasi, prowadzącej bloga Gotuj z Cukiereczkiem, która ma zawsze świetne przepisy.
Bez zastanowienia podwoiłam od razu porcję i to był strzał w dziesiątkę, bo sałatka jest wspaniała! (nie wytrzymałam przecież i otworzyłam jeden słoik :P )
Zachęcam Was bardzo- na pewno nie pożałujecie ;)


Składniki:
  • Na sałatkę:
    • 1,5kg cukinii
    • 0,5kg marchewki
    • 4 cebule
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • pieprz czarny ziarnisty
    • sól
  • Zalewa:
    • 4,5 szklanki wody
    • szklanka octu
    • szklanka cukru 

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Wszystko umieszczamy w misce, dodajemy garść (dosłownie garść) soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.
Po tym czasie odciskamy nadmiar wody.
Marchewkę również ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W garnku umieszczamy składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy marchewkę i gotujemy 10 minut, kolejno dodajemy cukinię z cebulą i gotujemy jeszcze 3 minuty.

Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 2-3 ziela angielskie i 2-3 ziarna pieprzu.
Gorące warzywa przekładamy do słoików, dopełniamy zalewą.

W oryginale autorka przepisu podaje, że nie ma konieczności pasteryzowania, wystarczy włożyć gorące warzywa, zakręcić i odstawić słoik do góry dnem. Ja jestem bojuch i swoje słoiki dodatkowo zapasteryzowałam przez 15 minut.

SMACZNEGO! ;)

14 komentarzy:

  1. Właśnie czegoś takiego szukałam! Skoro tak zachwalasz to się skuszę bo mam sporo cukini do wykorzystania :) Napisz mi tylko proszę, czy sałatka wychodzi bardzo "octowa"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to salatka ma dobrze wywarzony smak i smak octu nie dominuje :) domownikom tez bardzo smakowala, takze to nie tylko moja indywidualna opinia :) pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Sałatka właśnie się pasteryzuje :) Wszystkiego najlepszego z okazji imienin ;)

      Usuń
    3. Ooo- dziękuję Aniu :) Chociaż spóźnione (dość mocno- od niedzieli trochę minęło), ale przyjmij też ode mnie życzenia imieninowe, dużo zdrówka i radości! :)

      Usuń
  2. Pyszna propozycja :-) lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy jaka pojemność słoika, ja podwoiłam podaną wyżej porcję to wyszło mi 8 półlitrowych słoików i dwa mniejsze.

      Usuń
  4. A czy cukinię trzeba obrać ze skórki czy można ją zetrzeć ze skórką

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy moze być też taka sałatka z kabaczka? Zawsze mylę te 2 warzywa. Żółty kabaczek a zielona cukinia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :P Ale i żółte i zielone to cukinia- obu użyłam do sałatki także spokojnie możesz użyć obu kolorów. Natomiast z kabaczkiem to jest różnie, niektórzy używają zamiennych nazw cukinia-kabaczek, niektórzy twierdzą, że to inna odmiana. Rok temu na targu znalazłam coś co wyglądało jak cukinia, tylko było bardzo jasnozielone i według pani sprzedawczyni, to właśnie był kabaczek :D

      Spokojnie możesz dodać, moja mama robiła tą sałatkę nawet z wmieszanymi ogórkami i też wyszła pycha, myślałam nawet czy nie zrobić drugiej właśnie w plasterkach z ogórkami i cukinią ;)

      się rozpisałam :P Pozdrawiam serdecznie i udanego wekowania! :)

      Usuń
  6. Bardzo chciałabym zrobić tą sałatkę, ale mieszkam w kraju, w którym ocet ma 5%. Masz na to jakiś pomysl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować zrobić zalewe z 3.5 szklanek wody, 2 szklanek 5 procentowego octu i szklanki cukru. Powinno wyjść tak jak z 10 procentowym. Może dla bezpieczeństwa spróbuj zrobić na początku mniejsza ilosc ;) mam nadzieję ze salatka wyjdzie:)

      Usuń
    2. Możesz spróbować zrobić zalewe z 3.5 szklanek wody, 2 szklanek 5 procentowego octu i szklanki cukru. Powinno wyjść tak jak z 10 procentowym. Może dla bezpieczeństwa spróbuj zrobić na początku mniejsza ilosc ;) mam nadzieję ze salatka wyjdzie:)

      Usuń

Printfriendly