Słodko- kwaśna sałatka z cukinii do słoików
Przepis pochodzi od Kasi, prowadzącej bloga Gotuj z Cukiereczkiem, która ma zawsze świetne przepisy.
Bez zastanowienia podwoiłam od razu porcję i to był strzał w dziesiątkę, bo sałatka jest wspaniała! (nie wytrzymałam przecież i otworzyłam jeden słoik :P )
Zachęcam Was bardzo- na pewno nie pożałujecie ;)
Składniki:
- Na sałatkę:
- 1,5kg cukinii
- 0,5kg marchewki
- 4 cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- sól
- Zalewa:
- 4,5 szklanki wody
- szklanka octu
- szklanka cukru
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Wszystko umieszczamy w misce, dodajemy garść (dosłownie garść) soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.
Po tym czasie odciskamy nadmiar wody.
Marchewkę również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku umieszczamy składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy marchewkę i gotujemy 10 minut, kolejno dodajemy cukinię z cebulą i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 2-3 ziela angielskie i 2-3 ziarna pieprzu.
Gorące warzywa przekładamy do słoików, dopełniamy zalewą.
W oryginale autorka przepisu podaje, że nie ma konieczności pasteryzowania, wystarczy włożyć gorące warzywa, zakręcić i odstawić słoik do góry dnem. Ja jestem bojuch i swoje słoiki dodatkowo zapasteryzowałam przez 15 minut.
SMACZNEGO! ;)
Właśnie czegoś takiego szukałam! Skoro tak zachwalasz to się skuszę bo mam sporo cukini do wykorzystania :) Napisz mi tylko proszę, czy sałatka wychodzi bardzo "octowa"?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to salatka ma dobrze wywarzony smak i smak octu nie dominuje :) domownikom tez bardzo smakowala, takze to nie tylko moja indywidualna opinia :) pozdrawiam :)
UsuńSałatka właśnie się pasteryzuje :) Wszystkiego najlepszego z okazji imienin ;)
UsuńOoo- dziękuję Aniu :) Chociaż spóźnione (dość mocno- od niedzieli trochę minęło), ale przyjmij też ode mnie życzenia imieninowe, dużo zdrówka i radości! :)
UsuńPyszna propozycja :-) lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńIle słoików wychodzi?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy jaka pojemność słoika, ja podwoiłam podaną wyżej porcję to wyszło mi 8 półlitrowych słoików i dwa mniejsze.
UsuńA czy cukinię trzeba obrać ze skórki czy można ją zetrzeć ze skórką
OdpowiedzUsuńMożna zetrzeć ze skórką ;)
Usuńa czy moze być też taka sałatka z kabaczka? Zawsze mylę te 2 warzywa. Żółty kabaczek a zielona cukinia?
OdpowiedzUsuńJa też :P Ale i żółte i zielone to cukinia- obu użyłam do sałatki także spokojnie możesz użyć obu kolorów. Natomiast z kabaczkiem to jest różnie, niektórzy używają zamiennych nazw cukinia-kabaczek, niektórzy twierdzą, że to inna odmiana. Rok temu na targu znalazłam coś co wyglądało jak cukinia, tylko było bardzo jasnozielone i według pani sprzedawczyni, to właśnie był kabaczek :D
UsuńSpokojnie możesz dodać, moja mama robiła tą sałatkę nawet z wmieszanymi ogórkami i też wyszła pycha, myślałam nawet czy nie zrobić drugiej właśnie w plasterkach z ogórkami i cukinią ;)
się rozpisałam :P Pozdrawiam serdecznie i udanego wekowania! :)
Bardzo chciałabym zrobić tą sałatkę, ale mieszkam w kraju, w którym ocet ma 5%. Masz na to jakiś pomysl?
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować zrobić zalewe z 3.5 szklanek wody, 2 szklanek 5 procentowego octu i szklanki cukru. Powinno wyjść tak jak z 10 procentowym. Może dla bezpieczeństwa spróbuj zrobić na początku mniejsza ilosc ;) mam nadzieję ze salatka wyjdzie:)
UsuńMożesz spróbować zrobić zalewe z 3.5 szklanek wody, 2 szklanek 5 procentowego octu i szklanki cukru. Powinno wyjść tak jak z 10 procentowym. Może dla bezpieczeństwa spróbuj zrobić na początku mniejsza ilosc ;) mam nadzieję ze salatka wyjdzie:)
Usuń