Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami
Ostatnio nie mam ochoty na mięsne potrawy, więc szukam pomysłów na warzywne urozmaicenie menu.
Mam nadzieję, że Was zaciekawię ;)
Przepis podaję na 4 porcje.
- 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości)
- 200g zielonej soczewicy
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 nieduża cukinia
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- około 150g sera żółtego
- masło do smażenia
- pieprz, sól
- czosnek granulowany
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła i podsmażamy czosnek i cebulę.
Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę.
Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser.
Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Najlepiej upiec je wieczorem i podawać na drugi dzień, odgrzewając w piekarniku. Według mnie są najsmaczniejsze właśnie wtedy, gdy farsz dodatkowo przejdzie zapachem pieczonej papryki.
SMACZNEGO! ;)
Pomysł na przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Dietetyczne Fanaberie.
Pyszny farsz do papryki :)
OdpowiedzUsuń