wtorek, 11 sierpnia 2015

Chłodnik z kalarepki

Upały nie odpuszczają? Nie daj się upałom i śmiej się im w nos! ;)
A pomoże Ci w tym pyszny chłodnik z kalarepki i ogórka.
Polecam! ;)

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 2 kalarepki
  • 5-6 sztuk małych ogórków gruntowych (2-3 większe)
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 litr maślanki naturalnej
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
Ogórki i kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko dorzucamy do ogórków i kalarepy.
Zalewamy maślanką, dodajemy cukier i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Odstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny.
Gotowe! :) 

Chłodnik powstał na podstawie przepisu z bloga Kuchnia w wersji light.


2 komentarze:

  1. Fajny pomysł, coś nowego :) A ja kalarepkę to najbardziej lubię pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z nas będzie fanem tego chłodnika, bo uwielbia kalarepkę :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly