Gazpacho- hiszpański chłodnik
Idealne danie na gorące dni! :)
Gdy temperatury przekraczają 30 kresek ciężko myśleć o jedzeniu, a o gotowaniu już nie wspomnę.
Wtedy z pomocą przychodzą mi dania lekkie i przyjemne w przygotowaniu, a gazpacho można spokojnie do takich zaliczyć.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- średnia czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- czosnek granulowany
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części. Blednujemy i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Resztę warzyw obieramy, kroimy i dodajemy do pomidorów. Wszystko blendujemy i doprawiamy podanymi przyprawami.
Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziło.
Gotowe! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz