środa, 2 sierpnia 2017

Gazpacho- hiszpański chłodnik


Idealne danie na gorące dni! :)
Gdy temperatury przekraczają 30 kresek ciężko myśleć o jedzeniu, a o gotowaniu już nie wspomnę.
Wtedy z pomocą przychodzą mi dania lekkie i przyjemne w przygotowaniu, a gazpacho można spokojnie do takich zaliczyć. 
Polecam! :)

Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • średnia czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • czosnek granulowany

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części. Blednujemy i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Resztę warzyw obieramy, kroimy i dodajemy do pomidorów. Wszystko blendujemy i doprawiamy podanymi przyprawami.
Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziło.
  Gotowe! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly