Pomarańczowy dżem z cukinii
Zrobiło się trochę chłodniej, można więc znowu szaleć z przetworami.
Zapraszam Was na pyszny dżem cukiniowy o smaku pomarańczy- o bardzo słonecznym kolorze, dosyć słodki i baaaardzo pyszny! ;)
- 5 kg cukinii
- 1kg cukru
- 4 galaretki pomarańczowe
- olejek pomarańczowy
- 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Cukinię obieramy i wydrążamy nasiona. Ścieramy na tarce. Smażymy aż zgęstnieje.
Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie jednolity i gęsty dodajemy pozostałe składniki.
Mieszamy i smażymy jeszcze 30 minut.
Nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
SMACZNEGO! ;))
Przepis podpatrzyłam na blogu Czym pachnie u Żaków.
testowałam i polecam:))
OdpowiedzUsuń