Wegetariańskie "burrito"
Wiem, że burrito jest zawinięte w tortillę, ale chcąc zmniejszyć trochę kaloryczność obiadu postawiłam na przepis na Naleśnillę od Dietetycznych Fanaberii. Muszę przyznać, że danie było pyszne, a naleśnilla od razu podbiła moje serce, bo smaży się bardzo dobrze i jest taka, że omnomnomnom! ;)
Składniki:
- Na naleśniki (5-6 sztuk):
- 4 jajka
- 200ml wody
- 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki oregano
- pieprz
- sól
- łyżeczka oleju do smażenia
- Na sos:
- 2 papryki czerwone
- jedna papryczka chili
- cebula
- ząbek czosnku
- 30dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- 700ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru, sól
Naleśnilla:
Jajka ubijamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz, mieszamy.
Patelnię smarujemy olejem i porządnie rozgrzewamy. Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano.
Sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy,
dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę,
pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku.
Gotowy sos zawijamy w naleśnik- tak jak pokazane jest na rysunku poniżej ;)
Źródło:Stylowi.pl |
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz