Wegetariańskie leczo z ciecierzycą


Bo czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze ;)
Miałam ochotę na danie zawierające cieciorkę- bardzo lubię jej delikatny orzechowy posmak.

W internetowej skarbnicy wiedzy wyczytałam, że warto ją łączyć z różnymi produktami, m.in.:
 oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem.

Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :)

Składniki:
  • 1kg pomidorów
  • żółta papryka
  • mała cukinia
  • cebula 
  • pół dużej papryczki chili (lub jedna mała)
  • 100g suchej cieciorki (przed ugotowaniem)
  • pieprz, sól
  • kminek
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
Musimy pamiętać, że ciecierzycę należy dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc (ok. 12 godzin). Możecie też użyć takiej z puszki. 
Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, a pod koniec gotowania lekko solimy.
Odcedzamy.
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i skórę, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku i gotujemy.  
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
Następnie kroimy cukinię i paprykę, siekamy też drobno papryczkę chili. Wszystko podsmażamy razem z cebulą.
Zdejmujemy z ognia. 
Gdy pomidory trochę nam się rozprażą, dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy, aż sos zgęstnieje. 
Na koniec dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

Podajemy z opiekanymi ziemniakami lub makaronem.

SMACZNEGO! ;)
Jesień pełna warzyw

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty