sobota, 31 października 2015

Babeczki Wampirki


Z przykrością muszę stwierdzić, że to ostatni przepis w akcji halloweenowej, mam nadzieję, że bawiliście się tak samo dobrze jak ja :D
Następne inspiracje pewnie za rok ;)
Moje krwistoczerwone wampirki są bardziej śmieszne niż straszne, ale przyjemnie się je zjada, gwarantuję :)

Składniki:
  • Babeczki Red Velvet:
    • 1 szklanka mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • łyżeczka kakao
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
    • jajko
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki maślanki
    • cukier waniliowy
    • łyżka białego octu winnego
    • 2/3 łyżeczki sody
  • Dodatkowo:
    • rozpuszczona czekolada
    • masa cukrowa 
    • ciasteczka oreo
    • fioletowa posypka
 Babeczki:

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę wlewamy do foremek na muffinki tak 1/2-2/3 wysokości foremki.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka".
Studzimy.

Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek.

Wierzch babeczek smarujemy rozpuszczoną czekoladą i obtaczamy w posypce.
W miejscu gdzie chcemy umieścić skrzydła robimy nacięcie i wkładamy kawałki ciastek oreo.
Na odrobinę czekolady przyklejamy oczy i zęby.

GOTOWE! ;)

Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie Kuchenne Wariacje
Pomysł na dekorację pochodzi ze strony Ciastkożercy.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly