poniedziałek, 5 października 2015

Bułeczki dyniowe


Puszyste, mięciutkie i długo świeże- to najlepsze bułki jakie udało mi się upiec.
Doskonale zarówno na słono jak i na słodko.
I ten żółty kolor! ;)
Przepis pochodzi ze strony Filozofia smaku.

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • pół szklanki puree dyniowego
  • 15g  świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy lub roztopionego masła
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • pestki dyni do posypania

Drożdże kruszymy do miseczki,dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą, odstawiamy na 20 minut. Drożdże w tym czasie powinny "ruszyć"- to znaczy, że w miseczce mleko powinno zacząć się pienić i zwiększać swoją objętość. Dlatego też lepiej wybierzcie trochę większą miseczkę, bo z małych to lubią uciekać- przetestowałam! ;)

Następnie mąkę mieszamy z solą. Dodajemy puree, miód, oliwę i drożdże i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli nie chce się kleić dodajemy trochę mleka, jeśli klei się zbyt mocno podsypujemy mąką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie na blasze wyłożonej papierem formujemy bułeczki i układamy je w odstępach od siebie, żeby się nie posklejały.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Studzimy na kratce.

GOTOWE! ;)
Sposób na dynię 2015

1 komentarz:

Printfriendly