piątek, 30 października 2015

Diabelskie babeczki


Dziś będzie również Halloweenowo, ale dla odmiany słodko- różne rodzaje dekoracji babeczek! ;)
Słodkie maleństwa, wcale nie wyszły mi straszne, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Bardzo Was zachęcam do zrobienia bo zabawa jest świetna! ;D

Składniki:
  • Babeczki Red Velvet:
    • 1 szklanka mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • łyżeczka kakao
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
    • jajko
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki maślanki
    • cukier waniliowy
    • łyżka białego octu winnego
    • 2/3 łyżeczki sody
  • Masa z mascarpone:
    • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 250g serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
  •  Dodatkowo:
    • czekolada

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę wlewamy do foremek na muffinki tak 1/2-2/3 wysokości foremki.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka".
Studzimy.
Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek.

 Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy.

Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. Pozostałe ciasto z babeczek rozkruszamy i posypujemy wierzch.
Z czekolady formujemy diabelskie różki.

Gotowe! ;)

Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie Kuchenne Wariacje.


5 komentarzy:

  1. cudowne! szkoda, że nie mam czerwonego barwnika, jeżeli znajdę dziś w sklepie, to jutro na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast chemii w postaci barwnika proponuję dodać buraka!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet o tym nie pomyślałam, że można użyć buraka, dziękuję za podpowiedź :) A ma Pani jakieś doświadczenia w pieczeniu takiego ciasta z burakiem? czy wyjdzie też taki mocno intensywny kolor?

      Usuń

Printfriendly