Diabelskie babeczki
Dziś będzie również Halloweenowo, ale dla odmiany słodko- różne rodzaje dekoracji babeczek! ;)
Słodkie maleństwa, wcale nie wyszły mi straszne, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Składniki:
- Babeczki Red Velvet:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
- jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- cukier waniliowy
- łyżka białego octu winnego
- 2/3 łyżeczki sody
- Masa z mascarpone:
- 150 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- czekolada
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę wlewamy do foremek na muffinki tak 1/2-2/3 wysokości foremki.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka".
Studzimy.
Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek.
Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy.
Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. Pozostałe ciasto z babeczek rozkruszamy i posypujemy wierzch.
Z czekolady formujemy diabelskie różki.
Gotowe! ;)
Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie Kuchenne Wariacje.
Piękne są!
OdpowiedzUsuńcudowne! szkoda, że nie mam czerwonego barwnika, jeżeli znajdę dziś w sklepie, to jutro na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe! Świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńzamiast chemii w postaci barwnika proponuję dodać buraka!!!
OdpowiedzUsuńNawet o tym nie pomyślałam, że można użyć buraka, dziękuję za podpowiedź :) A ma Pani jakieś doświadczenia w pieczeniu takiego ciasta z burakiem? czy wyjdzie też taki mocno intensywny kolor?
Usuń