Faszerowane jajka pająki z brokułami
Prosta i sympatyczna przekąska, nie tylko na Halloween, może być też na zwykłą kolację, dla urozmaicenia menu ;) Brakuje tylko pajęczyny no nie? ;)
Jestem bardzo zadowolona z farszu, bo wyszedł idealnie dosmakowany, no i o dobrej konsystencji.
Pomysł na pająki został podpatrzony u Renaty z Apetytu na więcej.
Składniki:
- 4 jajka
- kilka różyczek brokułów (6-7 sztuk)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- czarne oliwki
- szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół.
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane brokuły odcedzamy i studzimy. Następnie dodajemy do nich żółtka, majonez, sól i pieprz.
Blendujemy.
Do zblendowanego farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek.
Przygotowanym farszem wypełniamy białka.
Oliwki kroimy na pół, jedna połówka będzie brzuszkiem pająka. z drugiej połówki wycinamy nóżki.
Układamy na jajkach.
Warto, żeby jajka postały 1-2 godziny w lodówce przed podaniem.
Pięknie Ci wyszły:) I super pomysł z nadzieniem!
OdpowiedzUsuń