środa, 28 października 2015

Faszerowane jajka pająki z brokułami


 Prosta i sympatyczna przekąska, nie tylko na Halloween, może być też na zwykłą kolację, dla urozmaicenia menu ;) Brakuje tylko pajęczyny no nie? ;)
Jestem bardzo zadowolona z farszu, bo wyszedł idealnie dosmakowany, no i o dobrej konsystencji.
Polecam na poprawę humoru :D

 Pomysł na pająki został podpatrzony u Renaty z Apetytu na więcej.


Składniki:
  • 4 jajka
  • kilka różyczek brokułów (6-7 sztuk)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki  majonezu
  • sól, pieprz
  • czarne oliwki
  • szczypiorek

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół.
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 
Ugotowane brokuły odcedzamy i studzimy. Następnie dodajemy do nich żółtka, majonez, sól i pieprz.
Blendujemy.
Do zblendowanego farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek.
Przygotowanym farszem wypełniamy białka.

Oliwki kroimy na pół, jedna połówka będzie brzuszkiem pająka. z drugiej połówki wycinamy nóżki.
Układamy na jajkach.

Warto, żeby jajka postały 1-2 godziny w lodówce przed podaniem.

GOTOWE! ;)

1 komentarz:

Printfriendly