środa, 7 października 2015

Sałatka z kurczakiem, fetą, pestkami dyni i pieczonym burakiem


Burak to takie warzywo, o którym rzadko się pamięta, a warto by było jednak od czasu do czasu włączyć go do naszej diety, dlaczego?
Bo ma w sobie wiele witamin i składników odżywczych. Poza tym to tylko 43kcal w 100g ;)
Więcej do poczytania o właściwościach buraków- www.odzywianie.info.pl

Składniki (dla dwóch osób):
  • Sałatka:
    • mieszanka sałat z rukolą
    • czerwona cebula
    • 2 kawałki piersi z kurczaka
      • sól, pieprz
      • rozmaryn
    • czerwony burak- upieczony
    • feta
    • pestki dyni
  • Sos:
    • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
    • 6 łyżek oleju
    • 1,5 łyżeczki miodu
    • ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
    • szczypta soli
    • pieprz czarny

Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będzie miękki. Najlepiej upiec kilka sztuk, w czasie pieczenia innych rzeczy- oszczędzimy wtedy trochę energii ;)
Do sałatki burak powinien być zimny.

Kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na patelni grillowej.

Na talerzu układamy po dwie garści  mieszanki sałat, czerwoną cebulę pokrojoną w pół-piórka, buraka pokrojonego w plasterki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Posypujemy pestkami dyni.
Na wierzchu układamy kurczaka.

Składniki na sos mieszamy razem.  Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Proponuję podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego ;)

Smacznego! ;)



1 komentarz:

Printfriendly