Sałatka z kurczakiem, fetą, pestkami dyni i pieczonym burakiem
Burak to takie warzywo, o którym rzadko się pamięta, a warto by było jednak od czasu do czasu włączyć go do naszej diety, dlaczego?
Więcej do poczytania o właściwościach buraków- www.odzywianie.info.pl
- Sałatka:
- mieszanka sałat z rukolą
- czerwona cebula
- 2 kawałki piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- rozmaryn
- czerwony burak- upieczony
- feta
- pestki dyni
- Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki miodu
- ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- pieprz czarny
Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będzie miękki. Najlepiej upiec kilka sztuk, w czasie pieczenia innych rzeczy- oszczędzimy wtedy trochę energii ;)
Do sałatki burak powinien być zimny.
Kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na patelni grillowej.
Na talerzu układamy po dwie garści mieszanki sałat, czerwoną cebulę pokrojoną w pół-piórka, buraka pokrojonego w plasterki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Posypujemy pestkami dyni.
Na wierzchu układamy kurczaka.
Składniki na sos mieszamy razem. Powstałym sosem polewamy sałatkę.
Proponuję podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego ;)
Smacznego! ;)
Wspaniała sałatka :-)
OdpowiedzUsuń