Sałatka z tuńczykiem w cytrusowych miseczkach
Kontynuuję Halloweenowe szaleństwa, mam nadzieję, że jeszcze Was nie zanudziłam.
Dzisiaj będzie szybko i nieskomplikowanie.
Cytrusowe miseczki możecie zrobić z grejpfruta lub pomarańczy, a także z cytryny.
Ja jak widzicie użyłam grejpfrutów sweetie.
Żeby przygotować miseczkę trzeba odciąć wierzch, wyjąć miąższ (w moim grejpfrucie udało mi się wyjąć go w całości, także Wam też powinno się udać:)), dokładnie umyć miseczkę i sparzyć wrzątkiem.
Sałatkę można włożyć do miseczek tuż przed podaniem lub wcześniej, wtedy sałatka dodatkowo przejdzie cytrusowym aromatem.
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół zielonego ogórka
- biała część pora
- 5-6 dużych kawałków papryki marynowanej lub jedna surowa czerwona papryka
- pęczek koperku
- kilkanaście sztuk czarnych oliwek
- pół puszki kukurydzy
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Pora i oliwki siekamy w plasterki. Ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno.
Wszystko mieszamy razem.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy i dodajemy do pokrojonych składników.
Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos.
Zalewamy sałatkę i mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na godzinę do "przegryzienia"
Życzę smacznego! ;)
Bardzo fajnie wygląda! A sałatka musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń