Tosty "mumie" i zupa krem z brokułów
Sympatyczne tosty,które robią się w mig oraz aromatyczna brokułowa, intensywnie zielona niczym włosy Beetlejuice'a ;)
Składniki:
- Zupa:
- litr bulionu
- kawałek korzenia selera
- dwie łodygi selera naciowego
- marchewka
- cebula
- nieduży brokuł
- ząbek czosnku
- koperek
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- Tosty:
- chleb tostowy
- ser żółty
- ketchup
- czarne oliwki
Zupa:
Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju. Smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy się zarumienią, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posypujemy przyprawami. Podlewamy wodą i dusimy około 10 minut na patelni.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i gotujemy, aż wszystkie będą miękkie.
Czekamy, aż zupa trochę wystygnie i blendujemy.
Ponownie wstawiamy na gaz, doprawiamy, dodajemy posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.
Tosty:
Wierzch każdego tosta smarujemy ketchupem. Ser kroimy w paski i układamy na ketchupie.
Z pokrojonych w plasterki oliwek robimy oczy.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku , aż ser się rozpuści i tosty będą chrupiące.
GOTOWE! :)
super! na pewno zrobię takie tosty, szybko się robią, a wyglądają bardzo oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo przyjemnie się je zajada, polecam :)
UsuńBuzia mi się uśmiechnęła patrząc na Twój stół:) Mam aktualnie identyczną dekorację stołu - nawet z takim samym spodeczkiem pod wrzosem:)) ściskam!
OdpowiedzUsuńO jak miło :) Buziaki przesyłam i życzę dużo słońca :))
OdpowiedzUsuń