wtorek, 27 października 2015

"Upiorrrne Papryki" czyli makaron spaghetti z kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym ;)


Zbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję.
Bo wiecie, we mnie ciągle tkwi dziecko i uwielbiam wszelkie takie siupne jedzeniowe kombinacje, dlatego przez ten tydzień postaram się podrzucić Wam kilka prostych i fajnych pomysłów ;)


Dziś mamy "Upiorrrne Papryki"- nic bardziej prostszego i smacznego chyba nie ma.
W skrócie potrzebujecie kilku papryk, ulubiony sos do makaronu i makaron spaghetti.
Myślę, że efektem będą zachwycone nie tylko dzieci ;)
Do dzieła! ;)


Składniki:
  • 4-5 sztuk papryki
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • marchewka
  • 2 nieduże połówki piersi z kurczaka
  • cebula
  • mieszanka warzyw z marchewką, pieczarkami, brokułem i fasolką szparagową (może być dowolna mieszanka lub możecie kupić świeże warzywa)
  • makaron spaghetti
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • czosnek granulowany
  • tabasco lub papryka chili

Papryki wydrążamy, wycinamy w nich buźki, ustawiamy w blaszce, przykrywamy folią i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Można do nich zaglądać od czasu do czasu- powinny być po prostu miękkie.
Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.

Mieszankę warzywną rozmrażamy na patelni. Jeśli używacie świeżych warzyw, trzeba je ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Marchewkę kroimy w plasterki i również gotujemy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano.
Do kurczaka dodajemy wszystkie warzywa i passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką chili lub tabasco oraz ziołami.
Dusimy razem około 20-25 minut, aż sos trochę zgęstnieje.

Następnie gotujemy makaron al dente i mieszamy go sosem.

Do każdej papryki nakładamy porcje sosu z makaronem.
Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut, żeby wszystko się razem zagrzało. 

Wierzch makaronu można posypać żółtym serem, który bardzo fajnie się rozpuści i rozpłynie ;)

Gotowe! :)
Życzę smacznego! :)
 

Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly