środa, 21 października 2015

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym


To moje pierwsze spotkanie z gołąbkami wegetariańskimi.
W domu  mama przygotowuje zawsze klasyczne gołąbki  z mięsem mielonym, swoją drogą najpyszniejsze na świecie- jak u każdej mamy! ;D
Wracając do moich wegetariańskich gołąbków- jeśli jeszcze się zastanawiacie czy są na pewno dla Was, to nie wahajcie się ani chwili dłużej.
Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik. 
Uczta dla podniebienia! :)



Składniki:
  • Gołąbki:
    • główka włoskiej kapusty
    • 200g kaszy gryczanej
    • marchewka
    • 300g pieczarek
    • 2 cebule
    • tymianek
    • sól, pieprz
    • 3 jajka
    • bulion
  • Sos pieczarkowy:
    • 400g pieczarek
    • 0,5 litra bulionu
    • pół cebuli
    • por
    • 3 łyżki śmietany
    • łyżka mąki
    • sól, pieprz
 Gołąbki:
Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści.

Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy.
Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.

Na każdym liściu układamy porcje farszu i zwijamy jak klasyczne gołąbki.
Jeśli to Wasze pierwsze spotkanie z gołąbkami- polecam filmik na youtube.com, w którym w prosty sposób wytłumaczone jest jak zawinąć gołąbki ;)

Na dnie garnka układamy ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalewamy bulionem ponad powierzchnię gołąbków i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut.

Sos:

Cebulę i pora siekamy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie.
W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy zawartość patelni.
Z sosu odlewamy pół szklanki bulionu i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Mieszamy, żeby nie było grudek.
Dolewamy do sosu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Jeśli nie, trzeba będzie dodać więcej mąki.

Podajemy gołąbki polane sosem.

Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo.
     
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly