Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym
To moje pierwsze spotkanie z gołąbkami wegetariańskimi.
W domu mama przygotowuje zawsze klasyczne gołąbki z mięsem mielonym, swoją drogą najpyszniejsze na świecie- jak u każdej mamy! ;D
Wracając do moich wegetariańskich gołąbków- jeśli jeszcze się zastanawiacie czy są na pewno dla Was, to nie wahajcie się ani chwili dłużej.
Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik.
Uczta dla podniebienia! :)
Składniki:
- Gołąbki:
- główka włoskiej kapusty
- 200g kaszy gryczanej
- marchewka
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- tymianek
- sól, pieprz
- 3 jajka
- bulion
- Sos pieczarkowy:
- 400g pieczarek
- 0,5 litra bulionu
- pół cebuli
- por
- 3 łyżki śmietany
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Gołąbki:
Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści.
Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy.
Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.
Na każdym liściu układamy porcje farszu i zwijamy jak klasyczne gołąbki.
Jeśli to Wasze pierwsze spotkanie z gołąbkami- polecam filmik na youtube.com, w którym w prosty sposób wytłumaczone jest jak zawinąć gołąbki ;)
Na dnie garnka układamy ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalewamy bulionem ponad powierzchnię gołąbków i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut.
Sos:
Cebulę i pora siekamy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie.
W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy zawartość patelni.
Z sosu odlewamy pół szklanki bulionu i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Mieszamy, żeby nie było grudek.
Dolewamy do sosu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Jeśli nie, trzeba będzie dodać więcej mąki.
Podajemy gołąbki polane sosem.
Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo.
Komentarze
Prześlij komentarz