piątek, 6 listopada 2015

Cytrusowo- rozmarynowa pierś z kurczaka


Bardzo lubię mięsno-owocowe połączenia, sprawiają, że standardowy obiad nabiera innego smaku, staje się bardziej wykwintny i wyjątkowy.
Przyda nam się trochę pięknych kolorów, gdy za oknem szaro ;)

Składniki( dla 2 osób):
  • połówka piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki, delikatnie rozbijamy i zamarynowujemy w soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny.

Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze.
Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje.

Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej patelni.
Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia).
Kurczaka smażymy z obu stron ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:).
Proponuję podawać z ryżem :)
Smacznego!:)

3 komentarze:

  1. mm oj zjadłabym takie cudo! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować! Zapowiada się smakowicie i jak piszesz gdy szaro za oknem miło jak na talerzu jest kolorowo

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly