Cytrusowo- rozmarynowa pierś z kurczaka
Bardzo lubię mięsno-owocowe połączenia, sprawiają, że standardowy obiad nabiera innego smaku, staje się bardziej wykwintny i wyjątkowy.
Składniki( dla 2 osób):
- połówka piersi z kurczaka
- sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki miodu
- 2 pomarańcze
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki, delikatnie rozbijamy i zamarynowujemy w soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny.
Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze.
Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje.
Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej patelni.
Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki
arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z
kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy
niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce
papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie
będzie się otwierał podczas smażenia).
Kurczaka smażymy z obu stron ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:).
Proponuję podawać z ryżem :)
Smacznego!:)
Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńmm oj zjadłabym takie cudo! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Muszę spróbować! Zapowiada się smakowicie i jak piszesz gdy szaro za oknem miło jak na talerzu jest kolorowo
OdpowiedzUsuń