wtorek, 3 listopada 2015

Lemon curd- krem cytrynowy


Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis u Ewy z Domowej Cukierni Ewy i w końcu postanowiłam go przygotować. Widywałam go wielokrotnie w różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze.
I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo :)
Idealnie nadaje się do nadziewania babeczek, przekładania biszkoptów, jako dodatek do deserów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka :P
W poniższym przepisie nie ma też masła, bo to w sumie ono zawsze mnie jakoś odstraszało.
Gotowy krem można przechowywać w słoiczku w lodówce około tydzień.

Składniki:
  • Sok i skórka otarta z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki oliwy

Wszystkie składniki, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i wstawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. 
Jeśli zrobią się grudki krem można zblendować.
Dodajemy oliwę, gotujemy około 2 minut i zdejmujemy z gazu.

Krem gotowy! :)

Życzę smacznego! ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly