Lemon curd- krem cytrynowy
Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis u Ewy z Domowej Cukierni Ewy i w końcu postanowiłam go przygotować. Widywałam go wielokrotnie w różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze.
I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo :)
Idealnie nadaje się do nadziewania babeczek, przekładania biszkoptów, jako dodatek do deserów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka :P
W poniższym przepisie nie ma też masła, bo to w sumie ono zawsze mnie jakoś odstraszało.
Gotowy krem można przechowywać w słoiczku w lodówce około tydzień.
Składniki:
- Sok i skórka otarta z 3 cytryn
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200g cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki oliwy
Wszystkie składniki, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i wstawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.
Jeśli zrobią się grudki krem można zblendować.
Dodajemy oliwę, gotujemy około 2 minut i zdejmujemy z gazu.
Krem gotowy! :)
Życzę smacznego! ;))
Komentarze
Prześlij komentarz