wtorek, 1 grudnia 2015

Pieczone paszteciki do barszczu


Jeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;)
Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;)
Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło mi jak szalone. Farsz mocno przyprawiony, ale prosty w wykonaniu.
Na pewno wrócę do nich nie raz ;)


Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików.

Składniki:
  • Ciasto:
    • 350ml letniego mleka
    •  60g roztopionego masła
    • 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych)
    • pół łyżki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 600g mąki pszennej
    • 2 jajka 
  • Farsz
    • 500-600g pieczarek
    • 2 małe cebule
    • olej
    • sól, pieprz
  •   Dodatkowo:
    • 3-4 łyżki masła do rozpuszczenia
    • zioła prowansalskie
    • sól

W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.

Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.


Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy.

Ciasto dzielimy na 2 części. Z drugą częścią postępujemy tak samo jak z pierwszą. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dzielimy na mniejsze prostokąty o bokach około 15cm x 7cm. Jeden koniec nacinamy nożem, a na drugi nakładamy farsz. Zwijamy od końca z farszem, tak aby powstałe po nacinaniu frędzelki były na wierzchu naszego pasztecika.



Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
 Rozpuszczamy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i solą. Smarujemy wierzch pasztecików.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut.
Studzimy na kratce.

Smacznego! :)

Przepis na ciasto pochodzi z  www.mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. Już zapachniało choinką! :) Fajnie zawijane paszteciki - super rysunek! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly