Pieczone paszteciki do barszczu
Jeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;)
Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;)
Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło mi jak szalone. Farsz mocno przyprawiony, ale prosty w wykonaniu.
Na pewno wrócę do nich nie raz ;)
Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików.
Składniki:
- Ciasto:
- 350ml letniego mleka
- 60g roztopionego masła
- 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych)
- pół łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 600g mąki pszennej
- 2 jajka
- Farsz
- 500-600g pieczarek
- 2 małe cebule
- olej
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 3-4 łyżki masła do rozpuszczenia
- zioła prowansalskie
- sól
W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.
Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy.
Ciasto dzielimy na 2 części. Z drugą częścią postępujemy tak samo jak z pierwszą. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dzielimy na mniejsze prostokąty o bokach około 15cm x 7cm. Jeden koniec nacinamy nożem, a na drugi nakładamy farsz. Zwijamy od końca z farszem, tak aby powstałe po nacinaniu frędzelki były na wierzchu naszego pasztecika.
Rozpuszczamy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i solą. Smarujemy wierzch pasztecików.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Przepis na ciasto pochodzi z www.mojewypieki.com
Już zapachniało choinką! :) Fajnie zawijane paszteciki - super rysunek! :)
OdpowiedzUsuń